Практиката държавата да изхарчи целия планиран за годината дефицит в

...
Практиката държавата да изхарчи целия планиран за годината дефицит в
Коментари Харесай

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за един месец

Практиката страната да изхарчи целия плануван за годината недостиг в последния месец на годината няма да се размине и през 2021 година През декември би трябвало да бъдат изхарчени 8 милиарда лева, в случай че държавното управление счита да извърши тъкмо обновения в края на лятото Бюджет 2021, излиза наяве от данните за осъществяването на бюджета на Министерството на финансите към 30 ноември.

С това може да бъде надминат даже върхът на ГЕРБ от декември 2020 година, когато .

Един месец преди Нова година бюджетът към момента е на остатък в размер на 570 млн. лева при заложен в обновения бюджет годишен недостиг от 4.7 милиарда лева

Разходите към края на ноември са изпълнени едвам на 85.6%, т.е. изхарчени са 47.2 милиарда лева при заложени в обновения бюджет 55.2 милиарда лева Това прави разлика от 8 милиарда лева, която може да бъде изхарчена до 31 декември.

Ако обаче разноските не бъдат изпълнени на 100%, част от недостига може да бъде икономисан, каквато беше практиката на държавното управление на ГЕРБ. То организираше стремително харчене на бюджета през декември (предимно за автомагистрали и пътища), като редом с това успяваше да свие недостига под заложеното в бюджета.

Държавата съществено изостава с разноските за прехрана, а евентуално и с финансовите разноски, излиза наяве от бюлетина за осъществяването на бюджета към края на октомври.

Заради влошената отчетност на данните за бюджета след актуализацията му не е ясно каква част от плануваните за годината финансови разноски е изпълнена към 31 октомври. Разплатени са 2.5 милиарда лева по отношение на 3 милиарда лева за същия интервал на 2020 година, като част от понижението се дължи на поради строителството на автомагистрала " Хемус ".

В бюлетина си Министерството на финансите предизвестява, че ще харчи съществено в края на годината.

" През последните месеци на годината се чака разноските да набъбнат доста, като с изключение на обичайно по-високите финансови разноски и тези, свързани със зимния интервал, ще бъде финансирана и главната част от спомагателните разноски за битка с пандемията, обществена поддръжка, отбрана от миграционен напън по границите, подкрепяне на бизнеса и други предпочитани ограничения за осъществяване до края на годината, които бяха утвърдени от Народното събрание в средата на месец септември с признатия Закон за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2021 година През последните два месеца на годината ще бъдат осъществени и заплащанията по утвърдената от държавното управление стратегия за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила ", показва финансовото министерство.

Все отново общите разноски на страната към края на ноември са доста по-високи от тези за същия интервал на 2020 година Увеличението е с към 7.3 милиарда лева

Приходите към края на ноември са изпълнени на 94.5% от годишния план. Събрани са 47.8 милиарда лева, което е със 7.4 милиарда лева повече спрямо 2020 година Голям принос за растежа на приходите има умереното възобновяване на стопанската система напролет и лятото, както и високата инфлация през последните месеци.

Постъпленията от най-важния налог в страната, който непосредствено се въздейства от инфлацията – Данък добавена стойност, нарастват с близо 16% или 1.5 милиарда лева към края на октомври, излиза наяве от данните на МФ.

Върху растежа на приходите има и приходи с еднократен резултат – да вземем за пример импортираните в бюджета 660 млн. лева, представляващи първичното концесионно заплащане за Летище " София ".

Фискалният запас към края на октомври е 11 милиарда лева, регистрира още финансовото министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР