Практична възможност за разширяване на безжичното покритиеWi-Fi рутерът Tenda F6

...
Практична възможност за разширяване на безжичното покритиеWi-Fi рутерът Tenda F6
Коментари Харесай

Рутерът в ролята в Wi-Fi повторител – Tenda F6

Практична опция за разширение на безжичното покритие

Wi-Fi рутерът Tenda F6 включва и забавни варианти за потребление като повторител
(снимки: TechNews.bg)

Често се случва домашният Wi-Fi рутер да не покрива с благонадежден и мощен сигнал цялото жилище. В такива случаи се постанова потреблението на повторители, които усилват сигнала.

Ролята на повторител (repeater) може да играе и различен безжичен рутер. Такава функционалност предлага, да вземем за пример, наличният като цена рутер, който представихме неотдавна.

В вариантите на устройството открихме няколко благоприятни условия за увеличаване на сигнала и разширение на покритието на домашната Wi-Fi мрежа, като измежду тя попада новият режим на WISP повторител.
още по тематиката
WISP (от Wireless Internet Service Provider) технологията разрешава свързване на рутера към интернет чрез безжичния модул, вместо по кабел, т.е. безжичният порт на рутера действа като WAN порт.

Подобно решение може да се употребява за безжично свързване на рутера към Wi-Fi точка за достъп (когато кабелното свързване е проблем) и шерване на интернет връзката сред потребителските устройства – както безжично, по този начин и по кабел (Tenda F6 разполага с три LAN врата за тази цел и поддържа свързване общо на 12 устройства).

В случая, можем да свържем F6 и като повторител в режим WISP към главния домакински рутер и по този начин да осигурим увеличаване и по-добро покритие на Wi-Fi в помещение от жилището, където безжичния сигнал не е добър.

Първоначалното настройване на F6 в ролята на WISP повторител става от настройките на рутера, налични през уеб интерфейс. За задачата свързваме един от LAN портовете на рутера към LAN врата на компютъра и вкарваме в адресния ред на браузъра tendawifi.com или 192-168.0.1.

След това от интернет настройките на рутера избираме WISP, вид на връзката (обикновено Dynamic IP Address) и SSID на нашата домашна Wi-Fi мрежа от наличните. Когато въведем паролата за нея, рутерът се рестартира и след минута-две е наведен в режим на WISP повторител.

Свързвахме жично и безжично няколко устройства към рутера и измерихме скоростта на връзката със Speedtest на Ookla. Тя е прилична (при 50Mbps от доставчика), въпреки и по-ниска в сравнение с при устройствата, които са свързани и ситуирани близо до главния рутер, само че въпреки всичко задоволителна за обикновено сърфиране в интернет.

Подобна опция безспорно е потребна, когато желаеме да разтеглим безжичното покритие в дома, без да опъваме спомагателни кабели. Наличието на WISP режим прибавя стойност към бюджетно решение като – еднобандов 2,4GHz рутер, който се предлага на нашия пазар на цена от към 30-35 лева с включен Данък добавена стойност и две години гаранция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР