Практически без съществени изменения и за по-малко от половин час

...
Практически без съществени изменения и за по-малко от половин час
Коментари Харесай

Изравниха правомощията на подуправителя с тези на управителя на НЗОК

Практически без основни промени и за по-малко от половин час депутатите от Комисията по опазване на здравето в Народното събрание одобриха на второ четене измененията в Закона за здравното обезпечаване, с които пълномощията на подуправителя на Здравната каса се изравняват с тези на шефа.

Припомняме, че с предлаганите нормативни промени подуправителят ще бъде избиран от Народното събрание, както шефа на НЗОК, а няма да бъде назначаван. Срещу това се оповестиха депутатите от „ Възраждане “ в комисията Маргарита Генчева, Георги Георгиев и Маргарита Махаева, като аргументираха мнението си с обстоятелството, че шефът би трябвало да има опция да сортира екипа си. Според тях също по този начин петгодишният мандат на подуправителя е прекомерно дълъг. Въпреки възраженията обаче текстовете, които регламентират избора на подуправителя от Народното събрание, бяха признати.

Със законопроекта се предлага също по този начин критериите за избор на подуправителя да бъдат аналогични на тези на шефа, поради събитието, че в доста случаи подуправителят извършва пълномощията на шеф и носи отговорност за ръководството на обществения фонд, както беше и в продължение на повече от шест месеца след освобождението на предходния шеф на Касата и до избирането на сегашния.

Промените регламентират още Народното събрание да избере подуправител на публичния здравен фонд в период от два месеца след влизането в действие на закона.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР