Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко

...
Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко
Коментари Харесай

Гръмна Преди Минути: Геноцид В България! 15 000 Души Умряха! Скоро Ще Е Във Вашето Семейство

Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват надълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно равнище. След това доближават до всички останали органи и системи в тялото ни.

" Замърсяванеот търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, в случай че генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване ", добави медикът.

Затова съгласно специалистите са значими ограниченията против замърсяването на въздуха. И отново съгласно тях у нас тези ограничения не са задоволителни. Срещу нас към този момент има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.

" В България занапред би трябвало да се взимат съответни ограничения. Има много високо равнище на замърсяване, изключително в огромните градове ", разяснява доцент Михаил Околийски - специалист в Световната здравна организация.

" Още 2017 година е предложено да се мерят фините прахови частици. Досега това не е осъществено, какво мерят? Най-опасните не се мерят. Това не са систематични подходи и не водят до забележим резултат ", изясни юрист Пламен Таушанов - ръководител на Българска асоциация за протекция на пациентите.

Той добави, че 20 пъти повече хора у нас умират от замърсен въздух, в сравнение с в произшествия. " Въпреки това, забележителен е процентът на българите, които не са осведомени даже с един риск за здравето си вследствие от него ", приключи той.

60% от мръсния въздух се дължи на колите, а останалите 40 са поради битови замърсители. В международен мащаб поради него живота си губят 7 милиона души, като максимален дял се пада на сърдечните болести, пневмониите и инсултите.

По данни на Световната здравна организация равнищата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизстан, Таджикистан и Грузия.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР