Прахът се загнездва и в най-малката мраморна жилка и Давид

...
Прахът се загнездва и в най-малката мраморна жилка и Давид
Коментари Харесай

Давид на Микеланджело върна блясъка си след почистването на праха

Прахът се загнездва и в най-малката мраморна жила и Давид на Микеланджело - бижуто на Ренесанса, би трябвало постоянно да бъде почистван, съобщи Агенция Франс Прес.

На всеки два месеца фамозната статуя, приключена от 29-годишния Микеланджело през 1504 година, се подлага " непринудено " на щателни грижи в Галерията на Академията във Флоренция - столицата на Тоскана, където се намира от над 150 години.

Смятана от време на време за изобразяваща съвършения мъж, високата над четири метра статуя на килъра на Голиат е направена от един-единствен мраморен блок. 
       
Личната му реставраторка Елеонора Пучи се качва на скеле, с цел да следи Давид от близко -

обред, нужен за опазването на този бял колос,

на който предходната година са се възхитили над два милиона гости.

" Статуя, която не се почиства постоянно от прахуляк, в случай че я погледнете изпод нагоре, ще видите насъбраните вълма. Това не е красиво и е неприлично за произведение на изкуството, което съхраняваме в този музей ", изяснява директорката на Галерията на Академията Сесили Холберг пред група публицисти. 

Поради тази причина почистването на Давид е " тип почитание, тип почтено отношение, което желаеме да засвидетелстваме на всяко произведение на изкуството ", добавя Холберг.

С гънка на челото, изпъкнала вена на шията, с тежест върху десния крайник и прашка в лявата ръка, Давид остава концентриран върху Голиат, без да обръща внимание на протичащото се към него. 

Реставраторката Елеонора Пучи се изкачва на върха на скелето, където стартира да прави фотоси, с цел да следи " здравословното положение " на Давид. Въоръжена с портативна прахосмукачка и мека четка, тя деликатно

стартира почистването на праха, следвайки извивките на мускулите, изваяни от Микеланджело.

" Това е доста деликатна работа, изискваща огромна централизация и щателна инспекция сантиметър по сантиметър, с цел да се управлява положението на непокътнатост на творбата, което е доста положително ", споделя още Сесили Холберг.

Отлаганията на прахуляк могат да се отразят неподходящо върху блясъка на мрамора, правейки го по-сив и непрозрачен.

По-гладките сектори се почистват по-лесно от по-грубите, само че филтрите в извънредно усъвършенстваната климатична система на музея доста са понижили другите частици във въздуха, до момента в който датчиците оказват помощ за управление на температурата и равнищата на мокрота, изяснява Холберг.

Първи исполин от Античността и знак на Флоренция - Давид на Микеланджело, е открит в зората на 16-и век пред възхитена аудитория на основния площад на ренесансовия град, Пиаца каузи Синьория. Той остава там до 1873 година, когато е изместен на настоящето си място, а музеят безусловно е издигнат към него. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР