ПП виждат управленски мандат за 18 месеца. Това стана ясно

...
ПП виждат управленски мандат за 18 месеца. Това стана ясно
Коментари Харесай

ПП-ДБ отказват на ГЕРБ - виждат свой мандат за 18 месеца, пишат сами управленска програма

Политическа партия виждат управнически мандат за 18 месеца. Това стана ясно от думите на Николай Денков, народен представител от Политическа партия и една от номинациите за министър председател през предходната година.

Мандатът ще е на обединението ПП/ДБ, а не обща с ГЕРБ.

Вторият стадий от договарянията сред Политическа партия и ГЕРБ е управническата стратегия. На срещата в Народното събрание участва само Николай Денков от страна на Политическа партия.

 

Така на процедура стана ясно, че ПП-ДБ отхвърлят офертата на Борисов да пишат обща управническа стратегия, а ПП-ДБ да показа проекто-състав на кабинета преди връчването на първия мандат, с цел да види ГЕРБ дали може да го поддържа.

 

" Документът, който приготвяме, го приготвяме ние като " Продължаваме промяната - Демократична България ", която ще предлага състав Министерски съвет. Ще бъде разисквана с специалистите страни доколкото ние имаме потребност от поддръжка в Народното събрание ", сподели Николай Денков след втората среща с ГЕРБ през днешния ден.

 

На лидерската среща след предлагането на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов новата коалиция да покаже кабиента си, с цел да може най-голямата парламентарна група да направи преценка за първия мандат Асен Василев сподели: " Трябва да се създаде с изключение на законодателна стратегия, ясна управническа стратегия. Обикновено мандатоносителят води този развой. Но, в случай че ние би трябвало да предлагаме под някаква форма състав на кабинет за ваша ориентировка, би трябвало да водим процеса за програмата на кабинета. И да предложим диалози първо по тази стратегия ", сподели Асен Василев. Посочи и съответни браншове: защита, земеделие, енергетика, опазване на здравето.

 

От Политическа партия нямали подготовка за това за днешната среща, стана ясно от брифинга в Народното събрание на Десислава Атанасова.

 

На срещата с Николай Денков се прецизирали до края на утрешния ден да се изготви управническата стратегия по секторни политики на кабинет с обща споделена отговорност. Двете обединения желаят и диалог с финансовия министър за бюджета.

 

До петък се разбрали да бъде показано контрактуваното на управленията на партиите. Също по този начин се разбрали през уикенда Политическа партия да показват на ГЕРБ състав на Министерски съвет. Ако това не стане за герберите щяло да е ясно, че не се подхождало съществено към съставянето на общо ръководство. Припомняме, че това изискване сложиха незабавно след приключването на консултациите при президента от ГЕРБ.

 

Десислава Атанасова изрази неодобрение, че Асен Василев й заречен да участва, само че не пристигнал. Ще извървим търпеливо целия развой, показа обаче тя. Припомняме, че през вчерашния ден пред депутатите си водачът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път съобщи, че " има чувството, че с Асен Василев може да се приказва ".


Не е елементарно да вървим към общо болшинство и общо държавно управление, добави националният представител. Подхождаме с цялата съвестност на обстановката, посочи Атанасова. Когато се приказва за ръководство, това не е детска игра, подлага на критика още шефката на депутатите от ГЕРБ.

Ако няма показан състав на кабинет през уикенда, ГЕРБ ще отидат на диалог с другите партии. Не се изключва и кабинет на малцинството. Съставът на Министерски съвет обаче трябвало да отразява това, че партията на Бойко Борисов е победител на изборите.

 

Николай Денков недоумява за какво ГЕРБ са изпратили стабилен екип на срещата. Идеята била той да изясни на първите в Народното събрание какъв ще е методът в изработването на управническата стратегия. Поставен бил въпросът за какъв интервал ще е управническата стратегия. Според Политическа партия би трябвало да се приготви стратегия за 18 месеца, сподели акад. Денков, без да изясни за какво тъкмо 18 месеца. Редно било това авансово да се каже, с цел да няма изненади. Важно било какви ограничения могат да се осъществят за това време, а в отговор на въпрос Денков посочи, че това време би било задоволително, с цел да се осъществят целите за правосъдна промяна, участие в Шенген и Еврозоната.

Политическа партия ще приготви управническата стратегия, само че ще я обсъдят с специалистите на двете обединения. Министерски съвет би трябвало да има стратегия и тя би трябвало да получи поддръжка, по думите му. ГЕРБ в случай че желаят могат да си предложат състав на Министерски съвет и стратегия, съгласно него.

 

Намираме се в ексцентрична обстановка, търсят се ексцентрични решения, посочи Денков. Все още няма обаче дефинитивно решение дали Политическа партия ще показа своя състав на Министерски съвет на този стадий. Но ще се разиска този вид. Все още нямат претендент за министър председател.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР