ПП Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно

...
ПП Продължаваме промяната“ подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно
Коментари Харесай

ПП сезира ДАНС за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна от над 37 млн.лв.

ПП „ Продължаваме промяната “ подаде сигнал в ДАНС за допустимо незаконно действие против енергийната и надлежно националната сигурност на Българя.

В интервала януари – април 2022 година, по контракта на публичния газов снабдител „ Булгаргаз “ с Топлоелектрическа централа Варна за доставка на природен газ, подписан по време на ръководството на ГЕРБ, Топлоелектрическа централа Варна не заплаща доставените количества на стойност над 37 милиона лв..

Припомняме, че „ Булгаргаз “ е структуроопределящо дружество за енергетиката на страната, а Топлоелектрическа централа Варна дълги години беше измежду индустриалните обекти, на които страната разпорежда функционалности като „ леден запас “ или на произвеждане на електроеенергия за балансиране на системата. По време на ръководството на ГЕРБ страната даде на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган кея и оборудванията на пристанището в Топлоелектрическа централа Варна за безплатно прилагане до 2054 година При встъпване в служба на постоянното държавно управление отговорностите на Топлоелектрическа централа Варна към този момент бяха достигнали над 30 млн.лева, трупани с години.

Ръководството на „ Булгаргаз “, назначено от кабината „ Петков “, предприе правни дейности против длъжника, като съдът позволи всички показани писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от идващото управление на „ Булгаргаз “, назначено от служебното министерство на енергетиката. За проблемите нееднократно сигнализират и други организации и медии.
В сигнала към ДАНС „ Продължаваме промяната “ сигнализира за фрапантна смяна в държанието на „ Булгаргаз “ в правосъдния развой. Първо, сдружението не се възползва от опцията, дадена от съда, да желае неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуща опцията да направи последни доказателствени претенции по отношение на отчета. Трето, актуалният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото. Няма данни и за поискано поръчителство на желае, което слага в риск събираемостта на дължимите вземания.
С бездействията си сдружението се лишава от опция за бързо наказание на Топлоелектрическа централа Варна и набиране на обилни средства в „ Булгаргаз “, неналичието на които и министър Росен Христов, и изпълнителният шеф Деница Златева, са подчертавали неведнъж.

Бездействията значат, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „ Булгаргаз “ няма да има достъп до дължимите към 40 милиона лв..

Считаме, че със своето безучастие актуалният изпълнителен шеф на сдружението евентуално е нанесъл вреди на националния интерес, вероятно в интерес на Топлоелектрическа централа Варна, както и че има съображение да се извърши инспекция от ДАНС.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР