ПП могат и сами да победят ГЕРБ. Но ако се

...
ПП могат и сами да победят ГЕРБ. Но ако се
Коментари Харесай

Защо ПП и ДБ трябва да се явят заедно на изборите - десет аргумента


Политическа партия могат и сами да победят ГЕРБ. Но в случай че се явят дружно с Демократична България, те ще получат не просто няколко депутата повече, а статут на безспорна първа мощ и късмет за ново, устойчиво държавно управление, написа в коментара си Даниел Смилов.

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков в коридорите на Народното събрание

Един от въпросите, които могат да предопределят изхода от парламентарните избори през октомври, е по какъв начин ще се явят на него две от обединенията –. Едната от тях е най-голямата политическа мощ в отиващия си парламент, а другата е по-малка, само че обичайно мощна в София и огромните градове. Политическа партия разчита повече на персоналната харизма на водачите си – - които значително дават отговор на идеалния вид на Макс Вебер за “политик на убеждението ”. Демократична България пък се разви като по-обмисляща, по-рационализираща групировка, водачите на която се вписват в другия Веберов модел – “политик на отговорността ”. Съчетаването на убеждението с отговорността за немския социолог е било ключът към триумфа в политиката. От тази абстрактно-теоретична позиция едно предизборно коалиране би било разумно и извънредно преференциално и за двете обединения. Но с изключение на този мотив има най-малко десетина прагматични учредения за общото им явяване на изборите.

Аргументите " за "

Аргументите " срещу "

Разбира се, в общото явяване има и опасности. Основният е, да не се стигне до неуспех на съглашението за листите, което несъмнено би било крушение. Ще има неизбежна конспирация в разпределението на квотите, претендентите в обособените райони и така нататък

Даниел Смилов

Също по този начин е допустимо проблеми на една от двете групи да обиден представянето на обединението като цяло – тогава би се оказало, че общият резултат не е огромен, колкото механичния им общ брой. Но най-малко към този момент такава обстановка нито наподобява евентуална, нито може да се планува. Например, отдръпване от Политическа партия на гласоподаватели, които утвърждават Радев, може и да се случи, само че то надали ще стане поради Демократична България – в последна сметка и в една предизборна коалиция, както бе казано, нюансите биха се запазили. А и от Демократична България надали ще има отлив на десни гласове поради Политическа партия, тъй като идеологическите разлики са в действителност минимални.

Към момента изгодите от общото явяване наподобяват толкоз огромни, че би трябвало да стимулират и двете страни за нужните взаимни отстъпки то да се случи. В последна сметка успеваемостта от консолидацията може да има ненадейно огромни положителни резултати за двете обединения в обстановка, в която гласоподавателят е извънредно раздразнителен от фрагментацията на Народното събрание и неналичието на управляемост на страната. Решавайки личните си координационни проблеми сполучливо, Политическа партия и Демократична България ще имат мощен мотив пред гласоподавателя, че могат да станат център на огромно обединяване и дружно да ръководят страната.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР