ПП имат една седмица за опити да сформират кабинет с

...
ПП имат една седмица за опити да сформират кабинет с
Коментари Харесай

Разпускат парламента до края на януари

ПП имат една седмица за опити да образуват кабинет с втория мандат
До 10 януари Денков може да държи мандата

Очаква се президентът да насрочи следващи избори за края на март или началото на април

До края на януари най-вероятно Народното събрание ще бъде разхлабен и президентът ще насрочи следващи изключителни избори за края на март или първата седмица на април, предвидиха пред “Труд news ” политолози и депутати. Като минимална бе оценена от тях опцията да се образува държавно управление с третия мандат и като нулева, това да се случи с втория мандат, който президентът Румен Радев през днешния ден връчва на “Продължаваме смяната ”. 

Парламентарните партии още преди коледните празници демонстрираха на Политическа партия, че нямат желание да се заиграват с тях, отказвайки да вземат участие в сформиране на лист с цели. Единствено и предстоящо от “Демократична България ” оповестиха, че са подготвени на общи дейности с Политическа партия. От Българска социалистическа партия, които бяха съдружен сътрудник в държавното управление на Кирил Петков споделиха, че ще дадат лист с цели от предизборната си стратегия поради електората си, на който желаят да потвърдят, че не са отстъпили от своите претенции.

Според адвокати няма никакво значение дали претендентът на Политическа партия за министър председател акад. Николай Денков незабавно ще върне мандата, или ще го вземе и седмица ще показва опити за сформиране на държавно управление. 

Политолози разясниха пред “Труд news ”, че борбата на всички парламентарни партии предвид на идните избори е да не бъдат упрекнати, че по своя воля за провалили мандат. До 10 януари Денков може да държи мандата, а откакто го върне като несполучлив президентът има седем дни - т. е. до 17 януари, с цел да избере третата партия, на която да даде третия мандат. 

Прогнозите на политолози и наблюдаващи на коя политическа мощ ще бъде даден последния късмет за сформиране на кабинет се разминават. Едни настояват, че още веднъж ще е Българска социалистическа партия, а други, че изборът ще е сред “Български напредък ” и Демократична България. По конституция няма период за партията, получила мандата, само че адвокати считат, че освен това състояние с мощ е тълкуването за рационален период. 
Той не би следвало да е повече от седем дни, които изтичат на 24 януари. Възможно било обаче срокът да се удължи и с няколко дни, в случай че от “Дондуков ” 2 упорстват изключителните избори да са на 26 март или 2 април.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news ”: За третия мандат всичко зависи от „ Козяк “


С втория мандат държавно управление няма да има, а за третия - всичко зависи от “Козяк ”. Процедурата евентуално малко ще се разтегне, тъй като ученият евентуално ще се опита нещо да прави. За седем дни един молец може да надупчи редица изискани вълнени костюми.

По-реалистично е обаче животът на този парламент да продължи до края на януари, а изборите да са преди Великден.
Възможностите за третия мандат са две - да бъде връчен на “Български напредък ” или на “Демократична България ”. Демократична България не могат да създадат нищо сами. Ако мандатът им бъде връчен, цяло проектоправителството персонално ще бъде несъмнено от “Козяк ”. При “Български напредък ” въздействието няма да е чак толкоз мощно. Там ще има подаване на генерална линия и слагане на избрани персони за основните позиции като министрите на защитата, на външните работи и на финансите. Всички останали нямат значение.

Смятам, че е изключено Румен Радев да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, както правеше до момента. Там нещата са стигнали до своя натурален край - на тотална нетърпимост и от двете страни. И тази нетърпимост не е чисто психическа, а и физическа.
Доц. Стойчо Стойчев, политолог, СУ: Хартиената бюлетина ще промени съотношението на силите


Шансовете за втори и трети мандат са минимални. Ако е имало опция вторият да се осъществя, нямаше за какво процедурата да се влачи за след Нова година. Изнасянето на втория и третия мандат за след 1 януари 2023 година са само за изборите да бъдат на 12 или 19 март, както е решил президентът. 

Възможно е той да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия с  идеята, че той няма да се случи, само че ще свърши неговата работа да разрушава Българска социалистическа партия, което прави непрекъснато. Ако има гласове, че предава партията, отговорът му ще бъде – по какъв начин по този начин, ето трети път ѝ давам мандата на партията, която ме е издигнала! А в случай че би трябвало да сработи мандата, несъмнено ще го даде на Янев, само че такова държавно управление не му би трябвало, по-добре е да си ръководи със служебни кабинети. 

Нещата са на кантар и малко би трябвало да се побутнат в едната или другата посока. Хартиената бюлетина е много сериозна стъпка в това отношение. Машината стопира най-малко 400 000 души да гласоподават и това не са гласове за Политическа партия или Демократична България, тези партии се пробват доста интензивно да държат тези хора у дома. Ако те отидат да гласоподават с хартиената бюлетина, е допустимо да се стигне изборна интензивност от 3 милиона, което е задоволително да промени съотношението на силите 60:40 в интерес на „ хартиената коалиция “ на статуквото и е допустимо към този момент да има държавно управление в идващия парламент.
Христо Панчугов, политолог, Нов български университет: Надявам се да се намерят партии, които да лишават властта на президента да ръководи


Вече няма логичност да има държавно управление с втория или третия мандат. А дали има шансове - по-малки са възможностите да има, в сравнение с противоположното. Партиите към този момент са отвън всякаква опция за реализиране на каквото и да е единодушие.  Като виждам по какъв начин всички играят играта на президента да отсрочват оптимално, очевидно отиваме към избори през март. Въпросът е за какво се продължава изкуствено това отсрочване, тази политическа рецесия, която води до в допълнение радикализиране на гласоподавателите и на самите партии. Няма логичност Радев да даде третия мандат на някой, друг от Българска социалистическа партия. С останалите обединения има тежки разминавания. Единствената тактика, която му остава, е да играе за поддръжка от страна на Българска социалистическа партия.

Резултатите на последващи избори може да са същите, само че това не значи, че нищо не може да се промени. При радикализацията на гласоподавателите те могат да изберат  алтернатива, за която ние сега не си даваме сметка.  Може някои политически обединения да са си взели поука и да трансформират метода, по който се държат. Така че има късмет да се промени обстановката. 

Силно се надявам да се намерят партии, които да лишават  възможността на Радев да ръководи със служебни държавни управления. Защото отводът на Народното събрание да отвоюва властта си от президентската институция е мощно тревожна наклонност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР