ПП ГЕРБ обжалва пред областния управител заповедите, с които кметовете

...
ПП ГЕРБ обжалва пред областния управител заповедите, с които кметовете
Коментари Харесай

ГЕРБ обжалва броя на подвижните избирателни секции в Кърджали и Момчилград

ПП ГЕРБ апелира пред регионалния шеф заповедите, с които кметовете на Кърджали и Момчилград образуват преносими секционни изборни секции /ПСИК/ за вота на 2 октомври на територията на двете общини.

Броят на преносимите урни в Кърджали е 11, а в Момчилград – 6. Според вносителите на жалбите, двете кметски заповеди са издадени в нарушаване на текстове от ИК, Административно-процесуалния кодекс и Решение № 1339 на ЦИК. Фактическите и правните учредения за формиране на ПСИК са бланкетно посочени, без да е осъществена предварителна инспекция за броя на лицата с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на избор отвън дома си и са подали заявки за гласоподаване с преносима кутия, съпроводени от ТЕЛК-ови решения или здравна експертиза за здравословно положение.

Съгласно одобрената процедура, за основаване на ПСИК е належащо освен да бъдат подадени заявки, само че и да бъде направена инспекция дали лицата са с трайни увреждания, които водят до неспособност да се придвижат сами до изборното помещение или са такива с повредено зрение и усложнения в напредването по раздел 8 от ИК.

В случая такава инспекция не е осъществена по надлежния ред или е осъществена официално, което основава предпоставки за корист със законово дадени права и благоприятни условия. С оглед недопускането на порочни практики от минали години, от ГЕРБ упорстват да се направи инспекция за законността на заповедите на кметовете на Кърджали и Момчилград, с които се образуват ПСИК в двете общини и при положение на нарушавания, те да бъдат анулирани от регионалния шеф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР