ПП-ДБ внасят в Народното събрание законодателните си предложения за реформа

...
ПП-ДБ внасят в Народното събрание законодателните си предложения за реформа
Коментари Харесай

Въпреки непълната подкрепа от ГЕРБ: ПП-ДБ внесе предложенията си за реформа в службите

ПП-ДБ внасят в Народното събрание законодателните си оферти за промяна в службите за сигурност. Това заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. По думите му ще има два механизма за назначение и освобождение на шефовете на службите. Идеята е управлението на ДАНС, ДАТО и разузнаването да идва от държавното управление и изборът да става от Народното събрание, а не както в този момент – с декрет на президента.

Във военното разузнаване ще има по-специален режим, изясни Петков. Ако началникът е боен, то той ще се назначава от президента, а в случай че е граждански - посредством избор от Народно събрание, изясни още той.

" ГЕРБ демонстрират непълна подготвеност да поддържат законите “, добави Петков и изрази вяра, че плановете ще бъдат подкрепени от най-голямата парламентарна група.

Петков изясни, че се надява и Бойко Борисов да не вижда по друг метод целта на България да влезе в Шенген.

 
Също се надявам да не се изчаква да пристигна ротацията, с цел да можем да придвижим тематиката за Шенген. Не можем да чакаме повече и се надяваме да ги убедим, че целта сигурност, целта Шенген и целта промени в службите за сигурност вървят ръка за ръка.
Кирил Петков

Според Атанас Атанасов би трябвало да се съблюдава политически неутралитет, що се отнася до назначения на управленията на службите. 

По-рано през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че сред двете политически сили има разлики в мненията по отношение на готвените промени. " Водим разговор, само че се разминаваме по отношение на задачите и дилемите ", сподели той. 

По думите на Борисов ръководителите на тези служби се употребяват с огромно доверие от сътрудниците, а нищо в дейностите им напоследък не прави усещане, че има нужда да бъдат заменени неотложно.

Лидерът на ГЕРБ добави, че е срещу народен представител от една партия да става началник на специфична работа.

" Ако ДАНС с началник - народен представител от Политическа партия тръгне да проверява която и да е партия, който и да е различен народен представител или каквото и да било, незабавно ще се каже - политическа поръчка. То не е и в тяхна изгода. Когато имаме служби, които не ме слушат мен, не слушат Кирил Петков, не слушат даже Радев, това е най-хубавото антикорупционно деяние. Моят съвет към тях е, до момента в който не се контракти всичко, да не ни предизвикат с внасяне на законите. Ако ги внесат, ние няма да ги подкрепим. Която друга партия желае - да ги поддържа ", сподели Борисов в Пловдив.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР