ПП-ДБ върна днес неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство

...
ПП-ДБ върна днес неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Радев нахока ПП/ДБ за „необмислените“ промени в конституцията, те му върнаха неизпълнен мандат за съставяне на правителство

ПП-ДБ върна през днешния ден несбъднат втория мандат за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев.

„ Ще върна мандата несбъднат, защото в актуалното Народно заседание към този момент няма поддръжка за управническата стратегия, която приехме с ГЕРБ-СДС преди 9 месеца. Няма поддръжка и за промените, които бяха в основата на сформирането на това ръководство. Коалицията ГЕРБ-ДПС в действителност желае избори и това е резултатът от това тяхно предпочитание. Преговорите бяха извършени проформа с ясното схващане, че страната би трябвало да бъде изпратена на избори “, сподели министър председателят в оставка Николай Денков при връщането на мандата.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков прикани президента да направи всичко допустимо, тъй че все по-вероятните предварителни парламентарни избори да съвпаднат с вота за европейски парламент. Това би икономисало 100 млн. лева на бюджета.

„ Няма да участваме в договаряния за трети мандат. Молбата ни е, в случай че може да спестите 100 млн. лв. на българските жители, тъй че да не се организират два избора, ви апелирам да положите старания. Знам, че това не е напълно във вашите пълномощия, само че не стига, че страната отива в безпорядък, тъй като ГЕРБ Съюз на демократичните сили не помниха своите обещания, само че най-малко в случай че може да спестим на българските данъкоплатци 100 млн. лв. за провеждането на два избора “, акцентира Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Според президентът към този момент е късно за това.

„ Разбирам вашето терзание, само че към този момент е доста късно за такава молба. Призовах да не се подхващат недомислени промени в Конституцията, изключително във връзка с служебния кабинет. Вие ги предприехте и в този момент въпросите стават доста повече.

Ще направя всичко допустимо процесът по желание на служебния кабинет да не прерасне в конституционна рецесия.

От своя страна, направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани. Не единствено във връзка с избора, на състава и на контрола върху служебния кабинет, само че и върху определянето на времевите параметри за процеса на установяване на идващите избори. И вие доста скоро ще разберете за какво, когато поканя след 10 дни освен вас, само че и всичките партии на съвещания, с цел да се вземе извънредно решение, по този начин както е записано в член 99, алинея 5. Така, както сте го записали, по този начин ще извършвам. Съчувствам ви, само че направихте всичко допустимо тази институция да не може да владее процесите, както беше до момента “, безапелационен беше президентът.

Тесният кръг от благоприятни условия за избор на министър-председател се стесниха още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсманът. Елена Чернева-Маркова беше единствената от вероятните номинации за длъжностен министър председател, която не е обвързвана с нито една партия и за която може сигурно да се твърди, че няма несъответственост, разяснява още Румен Радев

Според президента това усилва вероятността за политически длъжностен кабинет.

„ Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? И когато това беше оповестено в Народното събрание, аз същински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте, а съгласно мен трябваше да има въпроси. Защо? Как? Какви претекстове? Как по този начин внезапно тъкмо през вчерашния ден? Имало ли е напън и за какво не инициирахте чуване. И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте след това, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам, само че във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша изгода “, обърна се президентът към водачите на ПП-ДБ.

За втория мандат в президентството дойдоха министър председателят в оставка Николай Денков и водачите на ПП-ДБ – Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Източник: Българска национална телевизия

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР