ПП-ДБ свикват спешно заседание, за да решат как да противодействат

...
ПП-ДБ свикват спешно заседание, за да решат как да противодействат
Коментари Харесай

ПП-ДБ заговориха за оставка на кабинета

ПП-ДБ привикват незабавно съвещание, с цел да решат по какъв начин да противодействат на политиката на ГЕРБ. Това заяви Кирил Петков в Народното събрание. От изказвнането му стана ясно, че един от обсъжданите разновидности е оставката на кабинета. До края на деня десните дадоха обещание да излязат с декларация какво ще подхващат, в случай че " нарушаването на разбирателството продължава ". 
Тази заран водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов упрекна ПП-ДБ, че желаят да прокарат във властта свои хора. И съответно упрекна десните, че желаят да завладяват контрола върху ДАНС, като назначат отпред техния народен представител Петър Петров.
Думите на герберския водач провокираха гневната ответна реакция на ПП-ДБ.  Кирил Петков съобщи, че неговите хора няма да влязат в пленарната зала през днешния ден, защото " нещата, които се случват в последните дни са неприемливи ". " Първо, едно от най-големите събития от последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в Народното събрание правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", сподели Петков. И продължи да изброява още " нарушавания на договорености " от страна на хората на Борисов: " Правната комисия изиска да бъде изслушан правосъдният министър, комисията беше блокирана също от тези партии. Антикорупционният закон, при който имахме сделка, че двата закона ще бъдат вкарани дружно, нашият закон беше отритнат със същото това болшинство. Така не може да продължава ", акцентира Петков. 
С малко по-различна позиция излезе съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Той също упрекна ГЕРБ в несъблюдение на поетите задължения. Иванов обаче акцентира, че " държавното управление не се скапва, само че би трябвало ясно да определим характера му - дали е държавно управление параванче или част от смяната в вярната посока ".
Иванов напомни, че Мария Габриел и Николай Денков ясно са декларирали, че преди да започват процедурите по желание на ръководители на регулаторите, ще има разискване по какъв начин ще бъдат попълнени. " Нека никой не си мисли, че ще има държавно управление заслон с наша поддръжка. Искаме ясно съблюдаване на поетите задължения от законодателната стратегия, желаеме явен механизъм за авансово координиране на регулаторите преди те да започват и явен график по какъв начин ще мине правосъдната промяна ", изреди Христо Иванов.
След протеста на ПП-ДБ, без тях в пленарна зала гласоподаваха процедурните правила за избор на нови шефове на Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса, чиито мандати са изтекли.
Според тези правила в 7-дневен период политическите сили би трябвало да показват своите кандидатури. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през днешния ден разгласи в коридорите на Народно събрание, че номинацията на неговата партия ще е досегашният шеф на Българска народна банка Димитър Радев.
Скоростното разкриване на процедурите за избор на нови шефове на регулаторите - единствено за два дни, стана под натиска на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това бе причина още в четвъртък в бюджетната комисия да избухне скандал сред ПП-ДБ и ГЕРБ. От " Продължаваме промяната " се ядосаха, че ГЕРБ не съветва с тях авансово сходни значими промени, а ги вкарва в дневния ред с поддръжката на Движение за права и свободи.
В пленарна зала опозицията не пропусна да отбележат следващата драма сред ръководещите сътрудници. 
" Няма спор по тематиката за избора на шеф на Българска народна банка, тъй като ръководещите в лицето на Политическа партия и Демократична България ги няма в залата. Днес са на курс за заварчици, ще ги образоват на сглобки и заварки ", разяснява Стоян Таслаков от " Възраждане ".
" Вчера ПП-ДБ вдигната най-вече тревога за какво ГЕРБ бързат да съкратяват всички периоди за избор на началник на Българска народна банка и на Сметната палата. Защо през днешния ден не са в зала? Ако бяха в зала, това решение нямаше да мине. Това е прелестен образец по какъв начин си партнират нещата им да минават ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. 
От " Възраждане " припомниха по какъв начин депутатите в предишното Народно събрание са погазили закона като са освободили без учредения шефът на Сметната палата Цветан Цветков. В четвъртък Коституционният съд също разгласи, че това остраняване е станало нелегално.
По сходен метод през януари проф. Петко Салчев бе освободен изведнъж от шефското място в здравната каса под натиска на Българския лекарски съюз. Оттогава касата се ръководи от и.д. Йорданка Пенкова. Само Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ възрази, че не могат да поддържат такова решение при ерес сред двете ръководещи обединения. " Сегашният мандат изтича на 13 юли и от 14 юли нямаме шеф на НЗОК и няма кой да прави и поставя автограф, няма по какъв начин да се заплаща на договорните сътрудници ", отвърна му Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той сподели, че в случай че не се пристъпи към избор на шеф, ще би трябвало доста бързо да се промени законът за здравното обезпечаване, с цел да се променят периодите. В последна сметка решението бе подкрепено от всички без един в ГЕРБ-СДС и задачите ПГ на " Възраждане " и Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия бяха всички срещу, а в Има Такъв Народ петима бяха срещу, само че четирима гласоподаваха с " въздържал се ".
Само два часа откакто бяха утвърдени процедурните правила по какъв начин ще се избират новите шефове на регулаторите ГЕРБ предизвикаха прегласуване на периодите за показване на кандидатурите. Срокът няма да е 7 дни, 14 дни.
На бюджетната комисия предния ден от „ Продължаваме промяната “ упорстваха за по-дългия период за подаване на кандидатури – 14 дни, с цел да има време " да намерят най-хубавите фрагменти " и  да се приготвят за процедурата, само че това предложение не бе подкрепено.
Явно през днешния ден в диалози в кабинетите ГЕРБ са склонили да се удължи срокът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР