ПП, ДБ и ИТН бойкотираха кворума на заседанието на парламентарната

...
ПП, ДБ и ИТН бойкотираха кворума на заседанието на парламентарната
Коментари Харесай

Как реформата в КПКОНПИ се превърна в заложник на хартиената бюлетина -

Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ бойкотираха кворума на съвещанието на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, на което трябваше да се гласоподават законопроектите за промени в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина.

В зала се появиха единствено всички членове на комисията от Българска социалистическа партия, както и от редовно бойкотиращите кворума ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ". 

Малко след 15:30 ч. зам.-председателят на комисията Филип Попов от Българска социалистическа партия откри съвещанието. Той се базира на точка от правилника, съгласно която и при липса на кворум може да се организират диспути и чувания, само че не и гласоподаване. Попов заяви още, че е акредитиран да води съвещанието, защото ръководителят Милен Матеев от Политическа партия няма да участва поради здравословен проблем.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова показа законопроекта на групата си. Тя стимулира връщането на хартиената бюлетина с аргумента, че поради машините е спаднала изборната интензивност. Атанасова сподели още, че неналичието на опция да се гласоподава с бюлетина третира различно хората от огромните секции и тези от дребните. Според Изборния кодекс единствено в секциите с под 300 гласоподаватели се гласоподава с хартиени бюлетини. В края на изявлението си тя съобщи, че ГЕРБ-СДС ще поддържа и трите законопроекта.

Филип Попов пък отбрани версията на Българска социалистическа партия с аргумента за " исторически ниската изборна интензивност ".

Петър Петров от " Възраждане " се разгласи срещу връщането на хартиените бюлетини, само че също изиска промени в закона. От партията на Костадин Костадинов оферират видеонаблюдение през целия избирателен ден, както и при обработването на протоколите. Освен това се упорства всички изрезки след избор с машина да се броят. Според Петров това бил методът да се управляват машините.

Двучасов спор със противоречиви причини

Дебатът по законопроекта продължи два часа, като в края му - малко преди 17:30 ч., в залата единственият член на комисията бе Филип Попов. От ГЕРБ аргументираха потребността от смяна в ИК с нуждата от техническа просветеност за гласоподаване с машина. Стоил Стоил от Политическа партия, който не е член на комисията, обаче отвърна, че този избор не е по-сложен от тегленето на пари от банкомат. Освен това представителите на ГЕРБ мотивираха връщането на хартиената бюлетина с подписка, инициирана от уеб страницата " ПИК ". Според Бранимир Балачев от ГЕРБ в нея има 200 хиляди подписа. В хода на изявленията му този брой варираше и доближи 300 хиляди.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков пък съобщи, че не е редно няколко месеца преди избори да се трансформира Изборният кодекс. Той сигнализира, че на европейски страни се стопира финансирането от Европейска комисия поради усъвършенства практики. Анна Александрова от ГЕРБ го отвърна, че предходната година ИК бе изменен за една нощ.

Мая Манолова, която също участва на съвещанието, съобщи, че измененията в ИК целят връщане на следения избор, възкресяване на мъртвите души и връщане на кражбата на гласове. Тя регистрира още, че след въвеждането на машинния избор броят на недействителните гласове е намалял 15 пъти. В края на мнението си тя прикани:

" Явете се на избори и в случай че можете, ги спечелете почтено, а не посредством законодателни врътки в последния миг. "

За бързането и протеста на измененията в Изборния кодекс

Темата за смяната на Изборния кодекс се появи след гласувания избор на съмнение на правителството на Кирил Петков. В края на юни . Тогава предлагането на Българска социалистическа партия за включване на точката в дневния ред не мина поради един-единствен глас - неговия. Втори член на ПГ на Българска социалистическа партия - Благовест Кирилов - пък отхвърли да взе участие в гласуването, с цел да не " вкарва Българска социалистическа партия на една страна с ГЕРБ и Движение за права и свободи ".

Седмица по-късно ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия още веднъж пробваха да прокарат измененията в закона.. 

" Коалиция хартиена бюлетина " обаче се забърза с прокарването на измененията в закона поради все по-вероятното осъществяване на следващите предварителни избори. Заради това депутатите от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " събраха нужния брой подписи за днешното изключително съвещание на комисията по конституционни и правни въпроси - с три точки в дневния ред: законопроектите на Българска социалистическа партия, ГЕРБ и " Възраждане ".

Ще се върне ли хартиената бюлетина?

Тъй като на днешното съвещание нямаше кворум, депутатите не гласоподаваха нито един от трите законопроекта. Това значи, че гласуването в комисия ще се организира на последващо постоянно или изключително съвещание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Такова обаче надали ще се организира още веднъж в границите на 47-НС, защото Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ не събират задоволително гласове, с цел да спрат измененията в Изборния кодекс и надали ще влизат на съвещанията.

Така на процедура се неодобрява и цялата работа на комисията, а с това опцията за старт на промяната в КПКОНПИ, както и смяната в Търговския закон - двете законодателни промени, част от Плана за възобновяване и резистентност, които би трябвало да се гледат от комисията. Това значи, че промяната за КПКОНПИ и законите по Плана за възобновяване и резистентност се трансфораха в заложници на Изборния кодекс .

Как стартира всичко

Преди малко повече от два месеца за промени в ИК, само че досега той не бе обсъждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на съдружните сътрудници, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини. Тогава от левицата мотивираха предлагането си със спада на изборната интензивност, който се дължал на машинния избор. Тази теза съответствува с изказвания на ГЕРБ-СДС, съгласно които обаче машините съдействали за машинацията на вота.

В деня, в който от ГЕРБ желаеха избор на съмнение против държавното управление, за промени в Изборния кодекс. Освен връщане на хартиената бюлетина, от ГЕРБ оферират при разминаване сред протоколите от машините и разписките в урните да се зачитат хартиените изрезки. От партията на Бойко Борисов оферират още санкции за лицата, които манипулират машините.

Миналата седмица (7 юли) и " Възраждане " внесе собствен законопроект за промени в Изборния кодекс. От партията на Костадин Костадинов са изрично срещу връщането на хартиените бюлетини, но като ГЕРБ упорстват вотът от машините да се отразява въз основата на хартиените разписки. " Възраждане " предлага още видеонаблюдение в секциите, както по време на изборния ден, по този начин и при отварянето на урните.

Така ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и " Възраждане " желаят да трансформират Изборния кодекс малко повече от година, откакто машинният избор стана наложителен за всички секции с над 300 гласоподаватели. предходната година, по време на 45-ото Народно събрание, измененията станаха факт, като главният отпор идваше от ГЕРБ. Именно машинният избор се трансформира в главно опрощение за по-ниския резултат на някогашните ръководещи на изборите за 46-ото Народно събрание. След това, директно преди изборите за 47-и парламент, и реши всички разписки от машини да се броят. В Централната изборна комисия " срещу " се оповестиха единствено ИБГНИ (Росица Митева) и Демократична България (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция упрекнаха машините. Към тази изразителност се причисли и водачът на левицата Корнелия Нинова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР