ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да се върнат на масата на

...
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да се върнат на масата на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Няма опция България да отиде на предсрочни избори и да не стигнем до правителство

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС би трябвало да се върнат на масата на диалозите за сформиране на държавно управление, макар че има доста мотиви те да се замразяват. Това съобщи пред БНР съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Трябва да разбираме, че няма алтернатива България да отиде на предварителни избори и няма алтернатива да не продължим диалозите и да не стигнем до държавно управление. Поводи да се замразяват диалозите и да не сме удовлетворени от положението на нещата има прекомерно доста, но връщане на масата на диалозите би трябвало да има. Няма алтернатива това да не се случи и се надявам да се случи “, съобщи Иванов.

Иванов акцентира, че съгласно Демократична България съставът на държавно управление би трябвало да бъде без водачи и политически лица, а с „ формула близка до това, което се назовава експертен кабинет “.

Той изясни, че Националния съвет на Демократична България реши единомислещо да се поддържа държавно управление с втория мандат и с ротационно председателство.

Иванов уточни, че акад. Николай Денков е „ естественият работещ канал за комуникация на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС “ и той би трябвало да продължи диалозите сред обединенията за общ кабинет.

Предвид упованието президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в идващите дни, а може и часове, той разяснява, че може да няма към този момент време за сериозна проверка на формулата за кабинет с ГЕРБ:

„ Николай Денков и Мария Габриел още на следващия ден да се съберат и да проведат един диалог и към този момент да излязат от това безпределно сменяне на формулата и на неизясненост във връзка с какво ГЕРБ биха подкрепили “.

Христо Иванов още веднъж акцентира, че мотивът на ПП-ДБ първи ротационен министър председател да е акад. Денков е, че при положение, е обвързван с „ конституционната промяна “ и в случай че тя тръгне в непредвидена посока, той ще си подаде оставката.

Според Иванов, в случай че се случи конституционната промяна, то този кабинет ще оцелее и ще продължи да работи дълго.

По мотив мнения на изнесените от депутата Радостин Василев записи от закрито съвещание на Народно събрание на „ Продължаваме промяната “, на което се приказва и за политическото дългоденствие на Демократична България, предстоящата конституционна промяна, след която „ Христо Иванов може да се пенсионира “ (цитат от записа – б.р.), съпредседателят на Демократична България съобщи, че няма наивни упования по какъв начин тече политическият диалог при закрити порти:

„ В тази коалиция сме, тъй като сме поели задължения към нашите общи гласоподаватели. Нашият основен ангажимент е да има държавно управление, което ще осъществя избрани цели за страната “.

 

Етикети: ПП-ДБправителстворазговори
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР