Позор! Това е думата описваща случилото се днес в Народното

...
Позор! Това е думата описваща случилото се днес в Народното
Коментари Харесай

АСП: Борисов остави хиляди българи в ръцете на колекторските фирми

Позор! Това е думата описваща случилото се през днешния ден в Народното събрание. Управляващи и съпротива дружно с общи старания отхвърлиха на второ четене проектозакона за Доброволно осъществяване. Единствената препоръчана работеща мярка против набезите на колекторските компании, които се готвят за огромна беритба вследствие на панедмията от Ковид-19 и икономическата рецесия. Следващите месеци работата и бъдещето на хиляди хора са застрашени.

Премиерът Бойко Борисов даде заричане, че няма да остави никой гладен, а през днешния ден неговата партия отбрани корпоративни ползи за сметка на елементарните хора, които бяха оставени в ръцете на колекторските компании.

Разигралия се през днешния ден спектакъл в залата на Народното събрание ясно демонстрира, че случилото се е постановка на лобистки ползи. Сметката демонстрира вялата поддръжка на 12 депутати от Обединени патриоти, които са вносители на законопроекта. Заедно с тях в поддръжка гласоподаваха и 3-ма от ГЕРБ, евентуално объркали се, тъй като останалите 66 депутати на ГЕРБ просто се въздържаха. А от Българска социалистическа партия участваха в зала, инцидентно или не, единствено 7 депутати, 6 от които гласоподаваха срещу. От Движение за права и свободи нямаше никой. Воля и новите самостоятелни, наричащи се „ Прогресивни леви “, бяха показани с по един народен представител в зала – въздържали се при гласуването.

Управляващите в лицето на ГЕРБ са длъжни да дадат отговор на въпроса за какво съвсем всички участвали депутати гласоподаваха въздържал се?

А водачът на опозицията в лицето на госпожа Корнелия Нинова да каже ясно за какво през цялото време саботират този проектозакон и за какво през днешния ден те не бяха в зала и да понесат своята отговорност?

Няма разумно пояснение за какво се отхвърля законопроект, който може да спести на длъжниците, запори на заплати и пенсии, правосъдни такси и адвокатски възнаграждения. Поканата за непринудено осъществяване касае парични вземания, по които няма публикуван изпълнителен лист. Тя дава опция за споразумяване на финансови взаимоотношения без да се стига до съд. Така кредиторите няма да прибягват до компании за събиране на задължения, които не престават да работят без ясни правила и институционален надзор.

Извън всякакво подозрение е към този момент, че този Парламент е мощно повлиян от един корпоративен бранш. През последните месеци бяха импортирани още два законопроекта, които директно касаят бизнеса на колекторските компании. Единият за промени в Закона за отбрана на потребителите, който предлага форми на контролиране на този бизнес. Другият е проектозакона за 10-годишната отминалост за физически лица. Заради острата социална реакция по първия колекторите предложиха да бъде отдръпнат, а депутатите стремително се съобразиха. Сега в отбрана на ползите на същите тези колектори депутатите в общ сговор неодобряваха Доброволното осъществяване на второ четене. Можем да предположим, че предлагането за 10-годишната отминалост, което следва да бъде гласувано скоро, ще бъде или отхвърлено или прекроено по този начин, че да бъде скопено.

Припомняме, че само компаниите за събиране на задължения продължиха да работят и останаха отвън обсега на Закона за изключителното състояние. Всички останали - Банки, правосъдни реализатори и даже компании за бързи заеми или активността им беше замразена или дадоха 6 месечна пролонгация за вноските по заеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР