Позор, г-да съдии! Така изригна бившият съдия, председател на СРС,

...
Позор, г-да съдии! Така изригна бившият съдия, председател на СРС,
Коментари Харесай

„Позор, г-да съдии!“: Методи Лалов изригна за обезщетението на малтретираното при протестите през 2020 г. момиче

Позор, г-да съдии! Така изригна някогашният арбитър, ръководител на СРС, общински консултант в СОС през мандат 2019-2023 година и посредник Методи Лалов. Поводът – висшите съдии Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова от Върховен административен съд са понижили компенсацията за бруталните полицейски унижения на момичето зад колоните на Министерския съвет през 2020 година от 40 000 на 15 000 лв..

SafeNews разгласява поста му без редакторска интервенция:

Върховните съдии Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова от Върховен административен съд понижили компенсацията за бруталните полицейски унижения на момичето зад колоните на Министерския съвет през 2020 година от 40 000 на 15 000 лв..
Съдиите, на които плащаме заплати с налозите си, са дали малко повече от месечната заплата на единия от съдиите. Колко ли биха дали в случай че ставаше въпрос за дъщерята на някого от тях? Техните деца са им по-скъпи от нашите.
Така става, когато в съда работят хора, за които достолепието, достойнството, свободата, телесния интегритет и другите права стоят след кренвиршите, дамските чанти и почивките в чужбина.
Позор, г-да съдии!

 

 

Върховният административен съд (ВАС) преразгледа размера на компенсацията, което първата инстанция осъди Министерство на вътрешните работи да заплати на Цветелина Цветкова, заяви в. „ Сега “.

Тя е момичето, измъчвано от служители на реда под колоните на Министерския съвет по време на летните митинги против кабинета на Бойко Борисов и тогавашния основен прокурор Иван Гешев през 2020 година

Нейният случай стана прочут, откакто се оказа, че полицейски чиновник я е снимал полугола, пипал я е и се е заканвал с принуждение по време на задържането.

Върховните съдии – Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова, се съгласяват с първата инстанция, че Цветкова е понесла вреди от дейностите на служителите на реда. Тримата обаче считат, че присъденото ѝ обезщетение от 40 000 лева е прекомерно огромно. Те изясняват, че съгласно трайната правосъдна процедура справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди значи съдът да дефинира прецизен паричен еквивалент на болките и страданията, на трайните провали върху физическата целокупност и здраве на потърпевшия лице във всеки обособен случай съответно, а не по общи критерии, написа „ Сега “.

Делото на Цветкова против Столична дирекция на вътрешните работи стигна до Върховния административен съд както по нейна тъжба, по този начин и по тъжба на дирекцията на Министерство на вътрешните работи.

Момичето не беше предостатъчно, тъй като първата инстанция му присъди единствено половината от компенсацията, за което настояваше, а Министерство на вътрешните работи твърдеше, че нищо не дължи, тъй като не била потвърдена директна връзка сред дейностите на служителите на реда и вредите, настъпили за Цветкова.

По делото несъмнено е потвърдено, че Цветкова е понесла неимуществени вреди – психически и прочувствени, както и физически болки и премеждия, „ великодушно “ означават съдиите.
За физическите ѝ премеждия се цитира здравно уверение за контузиите.

Съдът обаче показва, че пострадванията не са ѝ предизвикали трайни или съществени физически последици. Освен това, Цветкова не била потърсила здравна помощ за тях.

Колкото до прочувствени премеждия, висшите съдии споделят извода на долната инстанция, че „ несъмнено претърпяното вечерта и през нощта на 10.07.2020 година от страна на Цветкова е неприемливо и ѝ е предизвикало отрицателни страсти, което се е отразило на психическото ѝ положение – факт, потвърден от заключението на съдебно-психиатричната експертиза “.

Магистратите обаче обръщат внимание, че момичето не е потърсило профилирана помощ по отношение на отрицателните страсти и не било открито и да е вземала някакви лекарства, с цел да овладее положението си на боязън.

С тези претекстове съдът понижава компенсацията на Цветкова от 40 000 лева на 15 000 лева

Решението им е дефинитивно.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР