Познаваме се от доста време, може би от 30 години.

...
Познаваме се от доста време, може би от 30 години.
Коментари Харесай

Дичев за Рагевски: Първо каза Теодора се застреля, а после аз я застрелях. Искаше да скрием тялото. Стреснах се!

„ Познаваме се от много време, може би от 30 години. Бяхме в другарски взаимоотношения. В момента изтрайвам 4 години и половина затвор за персонално укривателство, владеене на опиати и оръжие. “

Това показа готвачът Деян Дичев в правосъдната зала през днешния ден, където беше по делото против Станимир Рагевски за убийството на брокерката Теодора Бахлова и Юмер Мехмед. На въпрос от съдията какви знае за делото, по което е свикан, той изясни, че предприемачът му е споделил:

“Първо сподели Теодора се простреля, а след това аз я гръмнах. Не разбрах доста. Искаше да скрием тялото. С Рамбо и Станимир взехме един огромен бидон. (…) За втория случай ми сподели, че би трябвало да изхвърлим един отпадък. Първо беше един бидон, а след това още два. В тях имаше черни чували, обгърнати в тиксо. Изхвърлихме чувалите край тресавище. ”

Така стартира злокобният роман на Дичев в правосъдната зала, като показа, че е нарязал бидоните, тъй като са миришели неприятно .

Станимир Рагевски и Деян Дичев се срещнали, когато изтърпявали присъда за военно безчинство . Били съкилийници . Отношенията им били естествени, не са имали спорове. Няколко години по-късно Дичев почнал работа в плажното заведение на Рагевски “Селена ” . Като готвач. Това станало в интервала 2005-2007 година. След като напуснал не са имали общо бизнес инициативи , само че са се виждали. Дичев показа, че не е водач и Рагевски, който е подобен, му е оказвал нееднократно помощ.

“Имаше бизнес с кафе и заведение. Говорихме си като сътрудници за цени на питиета и алкохол. Идвал е в заведението ми, което се намира на Дома на Народната Армия /ДНА/ като клиент. Виждал съм Теодора Бахлова един път със Станимир, когато пристигнаха да пият по едно кафе на ДНА. И си потеглиха. Не е споменавал за общи парцели. Чувал съм, че той има в “Лозенец ”, само че не знам дали са взаимни. ”

И по този начин до есента на 2020 година, когато Рагевски му споделил:   “Единият път сподели тя се простреля. После аз я гръмнах. Не разбрах какво тъкмо се е случило. Беше комплициран. Стреснах се. Не знаех по какъв начин да отвръщам. Не питах за какво. ”

Дичев изясни, че Рагевски го е потърсил, с цел да скрият дружно тялото . Не си спомня да е виждал в него огнестрелно оръжие. Не е споделил на никого за случая. Не можел да каже и по какъв начин се е чувствал.

“Не говореше доста, тъй като той беше доста обезпокоен, а аз – уплашен ” , сподели още той.

На другия ден пристъпили и към изнасянето на бидона . Той отишъл да откри бездомника Рамбо край Краснодар, а Рагевски ги чакал с микробус. След това всички дружно отишли до блока, ситуиран на ул. “Фотинов ”. Бидонът с останките бил в коридора на жилището. Дичев и Рамбо го закарали до асансьора, а по-късно го натоварили в микробуса. Бил огромен наследник бидон, с черен похлупак, завит в стреч фолио . След като бил качен в транспортното средство, Дичев тръгнал за работа. Така Рагевски и Рамбо останали сами.

“Бидонът бил откаран до затворен магазин зад ДНА. Той се държеше от Румен, само че жена му роди и го затвориха. Каза, че са му помогнали някакви служащи. Не съм посещавал магазина след преместването. Не се виждаше наличието в бидона, не се усещаше аромат поради фолиото. След известно време ми показа, че е разтворил натрупа с киселина, а костите е заровил в гробището. Така не разбрах какво се е разтворило и какво е било заровено. Не ми показа към на бургаските гробища “ , съобщи още Дичев.

По мотив белия микробус , той съобщи, че го е виждал и преди – един път, когато са пренасяли дървен материал от Странджа. По думите му бил благосъстоятелност на Ицо, само че не посочи тъкмо кое е това лице.

Дичев твърди, че е виждал и Юмер Мехмед един път . Не го познавал, само че с Рагевски са посетили ресторанта му на ДНА. Обясни, че Мехмед е бил сервитьор или барман в заведението на Рагевски, само че е бил нает след неговото овакантяване и не са работили взаимно. Не му е звънял, не са говорили. Рагевски му споделял, че Юмер работил в строителството и му помагал със строителни действия. Преди да бъде погубен Мехмед, Рагевски и Дичев посетили село Подвис . В тази връзка Дичев сподели:

„ Ходихме до едно село при другар от Москва за ремонт на покрива на къщата му. Стояхме към час. След това се върнахме в Бургас. Мина много време и не мога да се сетя дали сме минали през ж.к „ Зорница “ или да ми е давал нещо. “

Впоследствие разпитаният се сети, че Рагевски му дал торбичка и му споделил да се изхвърли някъде . Той я хвърлил в отдушник на ДНА . Твърди, че не я е отварял, само че не тежала доста – към кг.

„ Има дупка за отдушника. Качих се на парното, отворих го и там хвърлих торбичката. “

Не се сети и да му е давал телефон.

Двама се срещнали, като Рагевски го помолил да изхвърлят един отпадък от таванско помещение .

„ На последния етаж, таванско помещение. Бях в един дълъг кулоар пред жилището. Не видях нищо от вътрешната страна, само че усетих неприятна миризма – на развалено, на мърша. Целият таван миришеше по този начин. След 2-3 минути след влизането си, Рагевски излезе. Бидонът беше затворен. Нямаше асансьор. Свалихме го с някакви платнища. Тежеше, само че не доста. След това го качихме в микробуса. Не усетих миризма от бидона. Другите два бидона ги купихме след това от магазин за такива до цех „ Победа “. Не мога да се сетя дали отидохме с „ Мерцедеса “ на Рагевски или с микробуса. В тях трябваше да се сложат и други неща. Така разбрах. След като купихме бидоните се върнахме на същото място. Двамата ги качихме. Влезе самичък в помещението. Пак усетих миризмата. Бидоните бяха затворени с капаци и обръчи. Сложихме ги в микробуса. Да, влязох в магазин „ Болеро “, с цел да си купя вода. Не мога да се сетя по кое време тъкмо. Но вода – лятно време, жена, миризма. Носих един трион, който беше подпрян на таванското помещение. Не мога да се сетя дали съм се качвал особено за него или съм го свалил с бидоните “ , описа той.

Впоследствие Дичев посочи, че Рагевски му е споделил да вземе триона и да го смъкна в колата . След като натоварилите бидоните в микробуса, тръгнали да изхвърлят наличието в тях. Първоначално се насочили към Промишлената зона, само че не е имало уместно място.

„ Все още не мислех нищо, тъй като съм изхвърлял един-два пъти отпадъци от помещение във „ Фотинов “. Мислих, че е нещо всекидневно – изхвърляне на отпадъци. След като не намерихме място се върнахме с буса в ж.к. „ Славейков “, където го паркирахме. В събота вечерта ми се обади, че не е съумял да изхвърли боклука и отново моли за помощ. В неделя се видяхме в „ Славейков “ до буса. Отидохме до ж.п. прелез в кв. „ Долно Езерово “ и наоколо изсипахме наличието. Не си припомням дали един път съм ходил. Свалихме ги един по един бидоните. Отвори ги, изсипахме ги и ги качи в буса. Видях черни чували, само че не и наличие. Миришеше на мърша. “

Прибирайки се Дичев попитал Рагевски какво са изхвърлили , като по думите му обвиненият дал отговор:

„ Един починал, една мърша, един отпадък. Четири разнообразни версии. “

В този диалог не било станало ясно на кого е било тялото . Същият ден Дичев оставил трите бидона с капаците в ДНА . На идващия ден схванал, че Станимир Рагевски е арестуван и ги е унищожил.

„ Беше оставил една торбичка в заведението, беше електрическа машинка, само че не знаех дали е електрически трион. Нямаше обозначения. Действал съм под паника и някои неща не си ги припомням “ , акцентира още той.

Дичев е участвал на полицейския оглед на отдушника , когато е бил разрушен. По думите му по-близо са били поемните лица, а той е бил по-встрани.

„ Видях като изкараха револвер. Другите неща бяха по-дребни. Намираха се в 2-3 торбички. В едната беше револверът. Тогава го видях за първи път “, твърди той.

Деян Дичев призна, че той е завел полицейските чиновници до телефони , дадени му от Рагевски. Попитали го къде е било изхвърлено наличието от бидоните и той ги откарал.

„ Тогава видях чували, маратонка и човешка глава. “

В края на описа юрист Ваня Радиева , която пази обвинения, попита Дичев дали по време на полицейските беседи са му пускали ток и е бил разпъван сред два стола . Не му беше дадена опция да отговори на тези въпроси, като съдията и юристите на пострадалите лица ги сметнаха за неоснователни.

От държавното обвиняване настояха, поради че доста от събитията Дичев не си ги припомням, към делото да бъдат приобщени и два негови разпита пред арбитър и един пред проверяващ орган .

От първите показания, дадени пред арбитър на 11 август 2021 г ., излиза наяве:

„ На 6 август 2021 година ми се обади Станимир Рагевски. Каза, че е пред ДНА и попита по кое време мога да дойда. Казах му до 10 минути. Каза, че би трябвало да му оказа помощ с един багаж. Отговорих, че мога следобяд. Тогава той ме чакаше с „ Мерцедес “-а си и паркирахме в ж.к. „ Зорница “ до оградата на детска градина. Там беше паркиран микробусът. Взех празния бидон и го последвах. Каза ми, че в случай че е имало асансьор е щяло да стане по-лесно с изхвърлянето на боклука. Качихме се горе. Видях застлан черен найлон. Каза да му дам бидона и да го изчакам долу. Извикаме да го хващаме и смъкваме. Беше тежък и сложен за носене. На въпрос какво е това нещо, ми отвърна, че след това щял да изяснява, в този момент нямал време. (…) Качихме се с вторите бидони. Пак ми сподели да сляза и да се оглеждам. Достраша ме да запитвам за какво. При свалянето на бидона ми прилоша от миризмата. Каза да взема триона и да го занеса до буса. И слязох. Отидох до магазин „ Болеро “, сложих триона в клетка за предпазване, купих вода и сода. Взех триона и го сложих в микробуса. “

„ На 7 август бях във Варна, когато ми се обади. Каза да му върна позвъняването, когато съм в Бургас. Около 19:30 часа се чухме. Казах му, че разхождам кучето си край градинката на ДНА. Станимир пристигна и ми сподели, че не е изхвърлил боклука. Аз не желаех, споделих му, че на следващия ден е неделя, само че той настоя. Сега ще идем да ги метнем тези неща. Влизайки в буса миришеше доста. Той ми сподели – в този момент ще ги изхвърлим. Миришеше доста неприятно, прилоша ми, откакто ги свалихме от микробуса. Докато аз отида да се полея с вода, през това време той хвърли торбите. “

„ Попитах за какво мирише на мърша? Отговори ми: „ Една мърша ме ядосваше и аз го утрепах/или го гръмнах. “

Вторите показания, дадени пред арбитър, са от 13 август 2021 година :

„ Спряхме до един железен дирек към 11:00 часа на 8 август. Занесохме бидоните до тръстиката. Стана ми неприятно. Когато ги принасях назад бяха празни. На въпрос какво е имало в тях ми отвърна: „ Карай, карай, по-късно ще ти кажа! Утрепах тук един и го махнах. “

От протокола на 25 август 2021 година излиза наяве:

„ Разказваше ми, че с Бахлова имат общ бизнес, общи парцели в Лозенец. С Ангел, Теодора и той. “

„ Един ден пристигна в заведението ми, обърна едно малко и сподели: „ Направих огромен пакост, убих Теодора. “ След това добави, че тя си е играла с револвер и се е гръмнала, само че никой нямало да му повярва и щели да го осъдят. Попита ме какво да прави с тялото. Казах му самичък да реши. “

„ На другия ден отново пристигна в заведението. Решил да е с бидон. “

„ След като отключи вратата видяхме бидона. Казани да го закараме до асансьора. Съдържанието се усещаше като гъста течност, само че не се е усещало боричкане. Закарахме го до буса. Носихме го изправен. Той се качи в буса с Рамбо. “

„ Чудеше се по какъв начин да се отърве от тялото. Попита от кое място закупувам препарати. Обясних му. “

В документа се посочвало, че Рагевски бил притискан от полицията и поради това е занесъл марихуаната .

„ Януари-февруари ми сподели, че се е отървал от тялото. Кости погребал до гроба на баба му, като в остарял гроб изкопал дупка, в която ги заровил. “

Дичев акцентира, че не е взел участие в разчленяването на трупове или в убийства .

Този разпит продължи с този на Павел Йоргакиев , чиновник на отдел „ Криминална полиция “ към Първо Районно ръководство в Бургас. Той съобщи:

„ Участвал съм в издирването на Теодора Бахлова, както и на претърсването на улица „ Фотинов “. След като отидохме там с сътрудника се обадихме на госпожа Рагевска. По време на диалога стана ясно, че госпожа Рагевска няма ключове за жилището, който бил разграничен на две елементи. Нямаше ключ нито за едната част, нито за другата. С нея пристигна ключар. Той отключи тази част, която се употребява от брат й – лявата част, която беше претърсена. се беше осъществено претършуване и изземване. Втората част също беше претърсена. Имало наемател, който не й е върнал ключ. Той пристигна и го даде. Беше осъществено претършуване. В десния нищо не беше открито. В левия апартамент на касата на вратата на вътрешната страна се иззеха платна. В банята на жилището под мивката имаше петна от червеникава течност, която след изработен полеви тест беше открито, че е кръв. “

Йордакиев е взел участие и в издирването на Юмер Мехмед .

„ Бяха прегледани огромно количество камери на територията на град Бургас. Аз персонално не съм прегледал, само че знам, че са преглеждали и в центъра. От диалози с сътрудници знам, че са били преглеждани и камери от търговски обекти. “

Впоследствие пред съдията за разпит застана Станимир Владинов , който към 2021 година е бил действен служащ в Първо районно ръководство към ОДМВР-Бургас. Той също е взел участие в голям брой мероприятия , осъществявани след изгубването на Бахлова – до избран стадий, когато следствието е било поето от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Разбрал за изгубването й съвсем незабавно, само че последвали почивни дни.

„ В понеделник започнахме работа. Проведохме голям брой беседи с щерка й, приятелки. Целта беше да уточним връзките й. Още същия ден Станимир беше открит като измежду околните й. Християна даде телефона на майка си, който беше с британска карта. Имах взор над контактите, които е водила с този телефон. Установихме и таксиметровия водач, събрахме голям брой камери, които сочиха, че Теодора е влезнала там. Има и камера от съседство на жилището й, ситуирано на „ Оборище “, като се вижда по какъв начин го напуща “, стартира описа си той, уточнявайки, че брокерката не е носила нищо с изключение на портмоне .

Полицаят съумял да откри лидера на таксито .

„ Преглеждал съм много камери. От изгубването на Бахлова до няколко дни по-късно. Имахме от записи от една камера, на която се вижда излизането й, по-късно една камера от „ Булаир “ и „ Фотинов “. Тръгва към „ Булаир “ и завива във втората пресечка. Записите от камерите на постройката на „ Военна полиция “ са с неприятно качество. “

Бахлова е имала два телефона – един с британска карта и един с българска карта . Първият е оставила в дома си, а вторият е бил деен до изгубването й.

„ От множеството й контакти от този интервал се стигна, че тя е поддържала всеки ден подобен с Рагевски. Те са имали бизнес връзки. Разбрах го е по време на голям брой беседи. Логически обосновахме, че е доста разумно той да има връзка с изгубването й. (…) Ако тя е имала нужда някой да й свърши някаква работа, даже и за ежедневни потребности, Станимир е бил индивидът. От началото майката на Бахлова- Стоянка е твърдяла, че Станимир може да има нещо общо. По думите й той й е дължал пари.
Трябвало е да получи някакви три жилището от Станимир Рагевски, които той е трябвало да й съобщи. Става въпрос за постройка в Лозенец “ , изясни Владинов.

Дъщерята на Бахлова – Християна му е предала флашка с чертежи на такава постройка . Това станало и повода да засилят наблюдението над Рагевски.

„ Беше открито необичайно събитие. Малко откакто телефонът на Теодора се изключва – изключва се и този на Рагевски за няколко секунди. Не даде разумно пояснение за какво. Казвал е че е бил негоден, че го е носил на сервиз “ , означи той.

Пред Владинов Рагевски споделил, че също се опитвал да я откри , не знаел къде е, давал насоки да се ревизира дали не е напуснала страната през турската граница. Много мъчно се водело диалог с него. По време на един подобен, на който участвал и комисар Кирил Кирязов, Владинов решил да го задържи , с цел да продължат беседата. Тогава Рагевски споделил, че на другия ден ще им даде нещо, което да помогне за следствието.

„ На другия ден пристигна с автомобила си и отвори багажника. Имаше пакет, който не искаше да пипа. Качихме се в кабинета ми, където го отворих и имаше пакетирана марихуана. Каза ми, че е намерил тази торба в багажника на Теодора. Това се случи ден след изгубването й, когато майка й му се обадила да реалокира колата й, тъй като пречела. Тогава отворил багажника и видял торбата. Първоначално решил да я прибере, скрие и да й я върне на по-късен стадий. Но след това решил да я съобщи. “

Според Владинов това било необичайно, тъй като от беседи знаел, че Бахлова е срещу опиатите .

„ Не постъпиха никакви нови данни след този случай. Ние го викахме понякога, до момента в който пристигна казусът с Юмер. Тогава ОДМВР-Бургас напълно пое случая. След това не сме говорили “, съобщи той и разяснява още:

„ Категорично твърдеше, че Теодора нищо няма в Лозенец и в случай че има нещо там е негово. Този градеж е спрял краткотрайно. Същевременно бяха добити данни, че Бахлова е имала парцел в „ Слънчев бряг “, който е продала против огромна сума пари. След това градежът в Лозенец е стартират отново. Това са мои умозаключения. (…) Двамата са ходили до Царево, като Рагевски е твърдял, че е возил с колата, а тя се е срещнала с брокер за продажба на жилища. “

Днешното съвещание продължи с разпит на водача на таксиметровия автомобил , който е извършил поръчката на Бахлова от улица „ Оборище “ до „ Фотинов “. Не носеше багаж, беше фино облечена, съобщи в правосъдната зала той. Двамата разговаряли за COVID-19, като не му изглеждала обезпокоена.

В края на съвещанието беше разпитан и непосредствен другар на брокерката – Цветомир Пангелски . Той описа:  „ Познавам Теодора от 2007 – 2008 година Живееше покрай дома ми. И двамата се занимавахме с парцели и си помагахме. Добър другар, поддържахме контакт до 2015 г.- до момента в който отпътува за чужбина. Имаше проблем с заеми, банки, парцели. В един миг й омръзна и си потегли. Изненадахме, че се съобщи на фона, че е борбен човек. Живяла е там 5-6 години. Видях я няколко пъти в помещение на ул. „ Фотинов “, където има апартамент и магазин. Така разбрах, че е в България. Видях я от колата си, поздравих я, сподели да се обадя – да се забележим. Познавах Рагевски от Теодора. Знаех, че те са другари и се познават доста години преди аз да се познавам с нея. Само знам, че имаше ресторант. Виждал съм ги 4/5 пъти. 2-3 дни след изгубването й разбрах, само че не повярвах, че нещо се е случило, тъй като имаше табиет, когато изпадне в дупка, да изчезне за ден-два. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР