Познаваме и различаваме 4 основни вкуса – горчиво, кисело, сладко

...
Познаваме и различаваме 4 основни вкуса – горчиво, кисело, сладко
Коментари Харесай

Умами – петият вкус

Познаваме и разграничаваме 4 съществени усета – горчиво, кисело, сладко и солено. Според Аюрведа те са 6 – индийското обучение прибавя към познатите ни 4 съществени усета още 2 – люто и стипчиво. Професор Кикунае Икеда в Япония през 20 век сочи, че рецепторите ни разграничават и още един главен усет, който е отвън четирите най-познати. Петият усет, с който ще ви изненадаме, се назовава умами, което в превод най-общо значи прелестен.

Какво е умами?

Това е петият усет, който надалеч не е японски и не е обвързван с японската просвета, кулинария и ястия, а единствено името му звучи по този начин. Умами свързваме с нежния послевкус и усилването на вкусовите чувства. Като умами в Европа дефинираме сирена, меса, бульони, риба, гъби. Умами е и майчината кърма. Умами е и чаят от мачта, прочут с изгодата за здравето и с усета си. Той ни подарява с приток на сила, грижи се за здравето на костите и зъбите и ни оказва помощ в поддържането на орална хигиена, доставя на организма великодушни дози антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и с преждевременното стареене, подкрепя метаболизма ни и контрола над килограмите, подтиква имунната система и ни поддържа здрави.
Какъв е усетът на живота?
" Умами " е осезателен онлайн пърформанс, който ще предизвика вкусовите ви усещания и ще надникне в пластовете от страсти и мемоари. Порад...
Прочети повече
Този първокачествен зелен чай се грижи за чернодробната функционалност, за здравето и хубостта на кожата, оказва помощ ни да останем съсредоточени и е отлично средство за предварителна защита на обществено значими болести като рак и диабет. Ако желаете да опитате петия усет и да се насладите на умами, пробвайте чай от матча. Той отлично се вписва в описанието какво е петият усет и не нанася вреди на здравето – тъкмо противоположното.

Кое вещество провокира петия усет?

Соленият усет се дължи на солта, сладкият е разследване на захарта, само че какво ли провокира усета умами? Това е мононатриевият глутамат. Той се употребява необятно в хранително-вкусовата индустрия и усъвършенства усета на продуктите. Срещаме го в огромни количества и във фаст фууд. Действа пристрастяващо – един път пробвали го, продължаваме да търсим това чувство и да изпитваме апетит за съдържащите го храни.

Също като захарта и също като нея е нездравословен в огромни количества. За разлика от прилагания в индустрията мононатриев глутамат, който при превишаване на избрани дози може да бъде рисков за здравето и да докара до проблеми с действието на нервната система, хиперактивност, главоболие, затлъстяване, този мононатриев глутамат, който се съдържа в чая от матча, има натурален генезис и не вреди, когато се приема в по-големи количества. Това е още една причина да се насладите на петия усет умерено, без терзания и без вреди за здравето и фигурата си точно с чай от матча

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР