Познаваме, че наближава Коледа, по това, че петъците и уикендите

...
Познаваме, че наближава Коледа, по това, че петъците и уикендите
Коментари Харесай

Черният петък бутна цената на телевизор с 1000 лева

Познаваме, че наближава Коледа, по това, че петъците и уикендите стават „ черни ”. Вlack Friday и  Black Weekend до неотдавна бяха запазена марка за американците и западноевропейските страни, само че в този момент шопингът се вихри с цялостна мощ и у нас. Напук на високите цени и тревожните прогнози, че ни чака тежка зима. 

В петъчния ден магазините за техника в Пловдив гъмжаха от хора, непривично за делник късно. При „ Техномаркет ” и „ Технополис ” черният уикенд хваща петък, събота и неделя и е годен при извършване на покупки както онлайн, по този начин и във физическите магазини на веригите. И правилни на правилото „ ръка да пипне, око да види ”, кандидат-купувачите се втурнаха по комерсиалните обекти. А там се бяха постарали да канализират шопинг лудостта.

Служители и консултанти имаше задоволително, само че най-силно усещане правеха хората на банковите и небанковите институции, които са подготвени да сключат бързо контракт за стоков заем. На техните работни места бе много натоварено и даже се натрупваха опашки от четирима - петима души, видя „ Марица ”.

Оферират се 0% рента, 0 такси и надлежно 0% годишен % на разноските при разсрочването на артикули на 10 равни вноски. 

Намаленията в „ Техномаркет ” за промоционалния интервал бяха до 50 на 100 и номиналните отстъпки варираха от двайсетина лв. при дребните уреди като маши за коса и сешоари до хиляда лв. при доста скъпите. Като да вземем за пример - комбинирана пералня със сушилня, която сега се продаваше за 1229 лв., а цената на доставчика е 1549 лв., или понижение с 320 лв.. От стоките за дома на особена респект ​бяха точно пералните, съдомиялните, хладилниците  и тв приемниците. Мине, не мине, и някой удовлетворен клиент се отправяше към паркинга с претрупан кашон с бяла и черна техника. Едрогабаритните уреди се доставят с превоз на магазина. 



Вчера едрите покупки в магазините за бяла и черна техника бяха честа панорама

/Снимка: Наташа Манева/


 

На черните петъци обаче огромна част от оборота идва от „ невидимите клиенти ”, тези, които пазарят от дивана у дома в онлайн магазините. Те са много в час с динамичността на шопинга, тъй като виждат и сигналните надписи над избрани артикули „ последни бройки ”. Според маркетолози това е безотказен прийом, който да подтикне колебаещите се хора към договорка.

Любопитна детайлност е, че такова известие се появи и за най-скъпия тв приемник в онлайн магазина на „ Техномаркет ” -  HISENSE HE100L5 UHD SMART LASER TV. За черния уикенд той се продава на промоционална цена 6699 лв.. А постоянната му е с хилядарка по-висока - 7699 лв.. Предлага се и на погашение.

Всъщност през вчерашния ден и на онлайн шопинг фанатиците не им беше елементарно. 

Черният петък в „ Технополис ” да вземем за пример потегли с провал - уеб сайтът се срина за малко и показваше единствено рекламното известие, че промоциите на над 3000 продукта до 50% към този момент са почнали. Поръчки обаче не можеха да се вършат. Малко по-късно техническият проблем бе отхвърлен и бяла и черна техника се купуваха обикновено.



Онлайн магазинът на „ Зора ” също даде недостатък за малко, където бяха оповестили „ рисково падащи цени ” до минус 40% за дните от 17 до 21 ноември. По-наблюдателните обаче незабавно видяха, че пониженията са още по-изгодни. Като да вземем за пример климатик, клас А++, чиято цена е свалена с 41.94 на 100, до 749 лв.. Отбив от минус 46.3% имаше и при по този начин модерните прахосмукачки роботи, които за промоционалните дни са на цена от 349 лв., а другояче - на 650 лв..

При моловете обстановката е много по-различна

Те не разчитат на стремително извършване на покупки в границите на един съответен ден или един уикенд, а на същински предколеден шопинг. Правилото при огромните търговски центрове е, че колкото повече наближава Коледа, толкоз повече се усилват тълпите. Мол Плаза да вземем за пример дава обещание до минус 70 % понижения на избрани артикули в избрани магазини, като извършването на покупки няма потребност да е скоростно, тъй като цените важат до края на ноември.



В Мол Пловдив пък върви акция за „ остроумен петък ” - всеки, който пазари в дните сред 25 и 27 ноември на стойност над 150 лв., взе участие в лотария. 50 късметлии ще завоюват ваучер на стойност 100 лв., с цел да попълнят изчезналите коледни дарове. 
Пет съвета по какъв начин да не пилеем ненужно пари
Традицията на Черния петък се трансформира. Немалък брой търговци стартират да оферират понижения още при започване на месец ноември, а други удължават интервала до Коледа и Нова година. Примамен от промоциите, човек постоянно протяга ръка към стока, която не му е нужна. Как да не харчим ненужно пари, поучават от Активни консуматори. 

1. Проучете авансово стоките

Преди да закупите някоя стока на страхотна цена, замислете се дали в действителност ще ви бъде потребна. Да не се окаже, че е на неустоима цена, само че в действителност ще е непотребна и с​те изгубили пари за нещо, което няма да ползвате.

2. Направете си лист с мечтаните артикули

В някои уеб страници има алтернатива да запазите артикули, които желаете, и даже да ви уведомяват, когато има понижения за тях. Създайте си лист с мечтани артикули, тъй като това ще ви улесни, когато ви „ залеят “ с „ невероятни предложения “ за артикули, които не ви трябват. По-добре да имате подготвен лист със артикули, които сте обмислили, че ви трябват, в сравнение с да ровите измежду многото и „ да се хлъзнете “ по примамливите цени.

3. Преди да закупите най-новата технология, запознайте се с виталния цикъл

Ако сте имали най-новия телефон, той сигурно ви е служил няколко години, преди да стартира да основава проблеми. Технологиите се усъвършенстват и множеството известни компании обновяват своя подбор всяка година с по-добри артикули, само че основани на по-стари версии. Тоест артикул от предходната година може да бъде също толкоз съответен, колкото и настоящият. Шансът миналогодишен артикул да е понижен е доста по-голям, по тази причина преценете дали си заслужава да закупите най-новия, като неговият предходник не му отстъпва по характерности и преживяване.

4. Обърнете внимание на необикновени марки

Известни и потвърдени марки тв приемници имат обозначения на кутията 4К картина и FULL HD и ни дават обещание добър артикул с чиста картина и дълбоки цветове. Но същите тези обозначения на кутията ги има и на марки, които не сме чували, само че дават обещание същото качество. Това не значи, че тези незнайни марки са неприятни, само че имайте поради, че нямате огромен късмет да получите същото качество. Трябва да сте с нараснало внимание, когато купувате марка, друга от одобрените на пазара. Проучете марката и самия артикул.

5. Купете онлайн и получете продукта на по-късна дата

Можем да избегнем огромните опашки и лудницата в магазините, като поръчаме онлайн с доставка до офис на пощальон и изчакаме някой и различен ден, с цел да намалеят потоците от хора около този „ шопинг “ празник. Може да поискате да бъде доставено на избрана дата. Препоръчваме да са минали най-малко 7 дни от Черния петък, защото в този интервал хората ще посещават куриерските офиси и ще има опашки. 

 
Най-честите неточности при пазаруване


Доставеният артикул е друг от това, което потребителят е поръчал онлайн, или периодите за доставка не са спазени, а в някои случаи са получени единствено част от мечтаните артикули. Това са главните проблеми, посочени в жалбите до Европейския потребителски център (ЕПЦ)-България от Черния петък предходната година, който обичайно продължава до Коледа. 

Експертите открояват 5 неточности, които  най-често допускат потребителите при покупка на артикули:

Разчитате на импровизация

 В седмиците преди понижения и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на чужд онлайн магазин, марка или нов артикул е по-голяма. Ако решите да се възползвате от преференциална оферта на уебсайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за авансово изследване. Името на компанията, адресът <210> и контактите за връзка с търговеца са данни, които той е задължен да уточни на уеб страницата си, в случай че оперира в границите на Европейски Съюз.

Пропускате скритите разноски

Търговецът е длъжен да ви осведоми за цялостната цена на стоката, в това число и разноските по доставка. Проверете и дали понижението не важи единствено при избрани условия - да вземем за пример покупка над дадена стойност или на несъмнено количество.

Подценявате „ дребния шрифт “

Веднъж натиснал бутона „ заплати “, потребителят автоматизирано се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете авансово с тях.

Не проверявате къде би трябвало да върнете покупката, в случай че размислите

Така рискувате тя да се озове на различен адрес, даже и в друга страна, само че не и на вярното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, само че някои търговци го удължават в допълнение.

Не споделяте с продавача - просто поръчвате

Всеки стадий на връзките консуматор ​- продавач би трябвало да бъде ясно документиран. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а по-късно и от куриера. При проблем с търговец, регистриран някъде в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, потребителят би трябвало да бъде дейната страна - да напише имейл до търговеца, като изясни обстановката и изиска решение. Твърде постоянно това е задоволително. В противоположен случай може да се свърже с ЕПЦ-България. 

 
Харчихме по 11 милиона лв. на час


Black Friday на eMAG потегли доста стремително с оборот от 11 милиона лв. на час. Кампанията на електронния търговец е еднодневна и се организираше само през вчерашния ден.  

Само през първите два часа на извършването на покупки бяха направени покупко-продажби за над 22.47 милиона лв., оповестиха от компанията. По всичко проличава, че тази година Черният петък ще счупи върха от предходната и ще надмине оборот 2021, който беше в размер на 55.9 милиона лв. (виж таблицата).



eMAG Black Friday стартира в 7:03 ч. през вчерашния ден сутринта при по-голям от всеки път потребителски интерес, обобщиха от компанията. Броят на поръчките, направени през първата минута на акцията, беше 1095, съвсем удвоявайки броя им от 2021 година. До 9 часа сутринта са били направени покупки на над 123 313 броя продукта, като всеки клиент е слагал приблизително по над 3 продукта във виртуалната си количка.

На правилото „ най-бързият печели ” доста хора се бяха подготвили авансово за огромния взлом. И с право, тъй като още сутринта се изчерпаха наличностите на много артикули, като да вземем за пример пералня Samsung, комплект за готвене от 4 елементи Tefal, сушилня Beko, тв приемник Samsung и други Пералните бяха разграбени буквално за 49 секунди, като плануваното количество бе 252 броя. 350-те готварски комплекта пък се изчерпаха тъкмо за 1:14 минути, а стоте сушилни - за 1:31 минути.  

Напук на рецесията, като наклонност се очерта, че тази година клиентите са добавяли в количките си с 10% повече артикули от разнообразни категории. Най-купувани са били артикули от категорията „ Мебели, артикули за дома и авто ”, следвани от детските артикули и секция  „ Парфюми, персонална грижа и козметика ”.

А най-разточителни са били клиенти от Кърджали, Ямбол, Търговище, София-град и Хасково. Те са записали поръчки с най-висока стойност.

Тази година имаше и много необикновени предложения, които се предлагаха извънредно за акцията от търговци на Marketplace платформата. Сред тях бяха изцяло и отчасти проведени визити на спортни събития, като мачове от Английската висша лига, Серия А в Италия, Ла Лига в Испания и Формула 1. Предлагаха се коли, с значимото конкретизиране, че всички са на склад. Най-голямата отстъпка по време на eMAG Black Friday за индивидуален автомобил бе 11 000 лева, оповестиха от компанията.  Избор имаше и за екзотични туристически пакети до Френските Алпи, остров Мавриций и Занзибар; разкрасителни процедури; разнообразни курсове за личностно развитие; ваучери за гориво; първокласни алкохолни и гурме артикули. 

 
Версиите за какво петъкът е черен - от пазар на плебеи до празничен шопинг


По света шопинг събитието на годината, известно като " Чер​ен петък ", е неразделна част от тържествата във връзка на Деня на благодарността - народен празник в Съединени американски щати, Канада и някои от Канарските острови. У нас, тъй като си нямаме Ден на благодарността, Black Friday доби известност като предпразничното коледно извършване на покупки. Има обаче доста версии за какво петъкът е черен, и множеството от тях напълно не са свързани с празници.

Понятието " черен петък " се употребява за пръв път за финансова рецесия. Това е злополуката на американския златен пазар на 24 септември 1869 година Двама вложители - Джей Гуулд и Джим Фиск, работят дружно, с цел да закупят колкото се може повече злато, надявайки се да вдигнат цената му и да го продадат с удивителна облага. На този петък през септември всичко се трансформира. Фондовият пазар се озовава в позиция на свободно рухване, довеждайки до банкрут безусловно всички - от работещите на Уолстрийт до елементарните фермери.

А най-често срещаната история зад традицията на Черния петък остава обвързвана с извършването на покупки след Деня на благодарността и с търговците на дребно. След цяла година работа на загуба ( " на алено " ), магазините би трябвало да печелят ( " минават в черно " ) след Деня на благодарността, тъй като празнуващите купувачи пазарят поголовно артикули с отстъпка. Изходната точка за тази доктрина е, че фирмите записват в счетоводните си книги загубите в алено, до момента в който облагите са в черно.

През последните години се появява и различен мит, който дава изключително противен образ на историята за Black Friday, като твърди, че през 1800 година южните притежатели на плантации могли да закупуват плебеи с отстъпка в деня след Деня на благодарността. 

Счита се обаче, че същинската история зад Черния петък се корени в 50-те години на ХХ век. Полицията във Филаделфия употребява този термин, с цел да опише хаоса в деня след Деня на благодарността, когато орди от крайградски купувачи и туристи наводняват града преди огромния футболен мач на известни американски тимове. Не единствено че служителите на реда не помнят за почивните си дни, само че трябвало да работят на доста дълги смени, с цел да обуздаят тълпите. И за тях това несъмнено се превръщало в „ черен петък “. Междувременно търговците съумяват да се възползват от прилива на хора, с цел да се отърват от стоката си. И в края на 80-те години намират метод да трансфорат негативните асоциации с " черния петък " в нещо, което се отразява позитивно на тях. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР