Познато лице като депутат на ГЕРБ от дълго време, но

...
Познато лице като депутат на ГЕРБ от дълго време, но
Коментари Харесай

Дариткова: В политиката не може да си дълго, а професията ми е за цял живот

Познато лице като народен представител на ГЕРБ отдавна, само че може би не напълно познато на всички - Actualno.com беседва с новия ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която пое поста от принудения да подаде оставка поради абсурда " Апартаментгейт " Цветан Цветанов.
Д-р Дариткова, казахте, че приемате поста ръководител на ПГ на ГЕРБ като отговорност и предизвикателство. Какви ще са в този момент новите Ви отговорности?
Те са регламентирани в правилника за организацията и активността на Народното събрание, който би трябвало още по-внимателно да изуча. Свързани са с изключение на с административното ръководство на парламентарната група от позиция на наличие, неявяване, задължения на народни представители в разнообразни конгреси, по този начин също и с положително познаване на целия законодателен развой, съгласуване на взаимоотношенията с другите политически групи в Народното събрание. По волята на българския гласоподавател по този начин са подредени партиите, че ръководещата коалиция има болшинство от 122-ма депутати. В този смисъл една от огромните заслуги на господин Цветанов беше стабилността в актуалното Народно заседание, тъй като поддържането на устойчиво парламентарно болшинство подсигурява сполучливо ръководство. Поведението на най-голямата опозиционна партия е извънредно несигурно и непоследователно. Те няколко пъти повтарят еднакъв метод като чакат друг резултат. Тоест, поддържането на кворума в Народното събрание ще е едно от най-големите провокации.
А Вие по какъв начин ще подхождате, в случай, че обезпечаването на болшинство е ангажимент на ръководещите?
Така е, само че аз ще употребявам опцията за разговор с всички виновни парламентарно показани политически партии. Надявам се да разчитаме даже на опозиционни партии като Движение за права и свободи и " Воля ". Ние с съдружните ни сътрудници ще бъдем оптимално мобилизирани.
Какви персонални качества са нужни за работа с съдружните сътрудници на едно равнище и с опозицията - на друго, с цел да се реализиран допустимо най-хубави резултати?
С сътрудниците ни от " Обединени патриоти " имаме контракт за съдружно ръководство. Така, че при тях би следвало да прахосвам по-малко сила за разбиране. Докато с другите партии ще търсим националните цели, а те могат да бъдат открити във всеки законопроект. Аз смятам, че във връзка с законодателната активност ще би трябвало да се води сериозен разговор с всички политически сили. Личностните качества на всеки от нас са единствено основата, а виновните политици би трябвало да слагат преди всичко целите на страната.
Как бихте реагирали, в случай че Ви се сложи ултиматум от вида " Ние ще ви подкрепим за това, в случай че вие ни подкрепите за нещо друго "?
Едва ли пазарлъци на такова ниско равнище може да има в Народното събрание. Предложения в полза на българските жители може да бъдат подкрепени, без значение кой е създателят им.
Всеки ръководещ има потребност от коректив. Проблем ли е, че Българска социалистическа партия - най-многочислената съпротива, не е в залата?
Категорично. Опозицията би трябвало да съставлява своите гласоподаватели в Народното събрание, да отстоява правилата на своята политическа стратегия и да демонстрира разликите си с ръководещите. Те по тази причина са получили вота им. Едва ли отивайки до урната който и да е човек е дал своя вот с мисълта, че не би желал да е в Народното събрание този, чието име отбелязва. Коректив би трябвало да има, тъй като може да се одобряват решения без задоволително причини " за " и " срещу ". Такова решение може да е неустойчиво. Ние считаме, че по-добре да имаме мощна съпротива в Народното събрание, където е мястото за парламентарния спор, в сравнение с съпротива в конспиративност. Така те лишават своите гласоподаватели от представителност и техният глас не може да бъде чут в Народното събрание.
Нерядко ГЕРБ е упреквана, че взема решения по метода проба-грешка - като реши нещо, а след това се отхвърля или трансформира, имам предвид пресния случай с задълженията на мюфтийството: първо за опрощаване, а след това - за разсрочване. Защо се получава по този начин?
Аз бих определила това държание на ГЕРБ като умеене да се вслушваме в публичното мнение, не като способ проба-грешка. Ние имаме огромна сензитивност към мнението на хората. Не единствено нашият водач, а и самите ние сме подготвени да ревизираме свое решение, тъй като то би трябвало да отговори в оптималната степен на публичните упования. Това приказва, че управляваме законодателния развой транспарантно, че сме открити и не сме си самодостатъчни.
Как ще коментирате скандалното изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че България е била притискана от Турция да прокара през Народното събрание решението да се опростят задълженията на мюфтийството?
Няма никакво въздействие върху Народното събрание от турска страна. Смятам, че това е неуместно недопустим коментар и замесване на България в предизборната акция на Турция. Така или другояче изборните акции идват и си отиват, политиците - също, само че добросъседството би трябвало да е непрекъснат приоритет в държанието на нашите две страни.
На този стадий смятате ли, че ГЕРБ се е отърсила от " апартаментната " рецесия с подадените оставки?
Смятам, че бързите решения и поредното държание на Политическа партия ГЕРБ да носи морална отговорност с подаване на оставки помогнаха ние да излезем от тази рецесия по-монолитни и сплотени.
Вашето имотно положение какво е?
Лично аз владея един медицински кабинет в поликлиниката на Смолян. Живея в къщата на брачна половинка си.
Обявихте, че ще запазите джипи практиката си. Колко наброява пациентската Ви листа и по какъв начин ще съумеете да се справяте отсега нататък?
В момента пациентската ми листа е към 3400 души. Изключително доста разгадавам на сътрудниците, с които работя - доктор Семерджиева, доктор Василева, доктор Хаджийска и здравната сестра Зорка Гергьовска, тъй като през всичките години без тях нямаше да мога да се оправя. Това бяха и главните въпроси на моите пациенти след избирането ми за ръководител на парламентарната група. Включително и децата се вълнуваха кой ще ги преглежда оттук-нататък. Успокоявах всички, че времето, в което ще съм в Смолян, уповавам се то да е в същия диапазон - от петък до вторник, ще съм на тяхно разположение.
Все още ли в дамската си чанта носите медицински такъми, и в случай че е по този начин, какви?
Слушалка - стетоскоп.
За финален път публицисти сме Ви виждали да преглеждате дете, облечена в родопска носия, на празника на Златоград, в офиса на ГЕРБ. Кои са най-необичайните места, на които сте преглеждали?
Моите пациенти са извънредно плодородни, тъй като нормално са дребни и нямам усложнение да ги прегледам където и да било. Преглеждала съм в автомобила, в Народното събрание, на Околовръстния път на Пловдив, по събори. Всяко мое политическо посещаване в района приключва с прегледи. И след предизборни срещи съм имала опашка от пациенти.

На първото огромно политическо събитие през 2009 година в Смолян, като кандидат-депутат обявихте пред целия град, че няма изоставите пациентите си и няма да промените телефона си. Съжалявали ли сте, че дадохте това заричане?
Любимата ми специалност е лекарската. В политиката съм, с цел да мога да бъда оптимално потребна на хората със знанията и уменията си, само че постоянно съм гледала на това като на краткотрайно занятие. Все отново в политиката не може да си задълго, а специалността ми е за цялостен живот.
Не се ли притеснявате, че ще пострада престижа Ви, в това число и посредством подправени вести, качвайки се на по-високо ходило и по какъв начин въобще успяхте да се съхраните през тези 10 години в огромната политика?
Аз не съм трансформирала себе си и метода си на живот генерално през тези години. Не съм трансформирала нито приятелите си, нито отношението си към хората. И считам, че всички, които ме познават, могат да отсеят семето от плявата. Надявам се да устоят и на подправените вести, които за жалост имат за цел да омаскарят всеки политик, представяйки политиката като занятие извънредно неприлично.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР