Позицията на ВМРО е, че никой не трябва да си

...
Позицията на ВМРО е, че никой не трябва да си
Коментари Харесай

Джамбазки не приема поведението на патриарх Кирил и не трябва оставка на Симеонов

" Позицията на Вътрешна македонска революционна организация е, че никой не би трябвало да си разрешава подобен език и такова началническо държание над нито една българска институция. В този смисъл, държанието на госта - патриарх Кирил, беше недопустимо по повод българския президент. Без значение какво е желал да каже, когато си на посетители, би трябвало да уважаваш своите домакини и да се държиш общително и обикновено ", разяснява пред БНР зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

" Абсолютно недопустимо е да се желае оставка на вицепремиер по подобен мотив, тъй като този човек пристигна на посетители и тропаше по масата все едно е в кварталното кафене. Не може да дойдеш на посетители и да изискваш някой да ти благодари или да казваш кой на кого ще благодари. В края на краищата, България е суверенна страна във връзка с всички страни, в това число и Русия ", добави Джамбазки.

Според него, при реакцията си Валери Симеонов е бил " прав, само че, за жалост може би не откри точните изразни средства ". Джамбазки добави, че в обстановката администрацията на съветската черква не са показали отговора на президента Радев и са " унизили ", " смачкали " и " създали комичен ", президента.

" Господин Симеонов и години Сидеров имат своите политически биографии и ясна политическа позиция. Това, което е нужно сега, е малко повече успокоение и малко повече разсъдък в изявленията. Изказванията на госта бяха неприемливи. Това е напълно явно. Но пък и реакцията беше пресилена. Оттам и другата реакция също ", смята Джамбазки. Допълва, че би било " чудовищна нелепост, в случай че разединение измежду " Патриотите " проправи път на Движение за права и свободи към властта.

Зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски разяснява, че " българският вицепремиер Симеонов по този метод вкара България в интернационален скандал и то значителен, защото да дадеш тези квалификации, тези оценки към човек на тази позиция, на която е патриарх Кирил, е неприемливо и ние по тази причина ясно декларирахме, че единственият излаз от тази обстановка е оставка на вицепремиера Симеонов ".

" Мисля, че президентът Радев вярно благодари, уважи всички участници в Руско-турската освободителна война. Сега това дали е било " счепкване " от страна на госта или израз на някакви насъбрани през годините връзки, които те са чувствали, че не са били почитани през годините, това към този момент е въпрос на историците да го правят оценка. Аз мисля че президента Радев почтено си произнесе речта ".

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов назова патриарх Кирил контрабандист и се възмути по какъв начин е допустимо съветският патриарх да " да раздава правораздаване пред българския президент ". От своя страна водачът на " Атака " изиска от Валери Симеонов да се извини публично. Атакистът не приема нападките и в тях вижда осквернение.

Българска социалистическа партия също счита, че съветският патриарх би трябвало да бъде предпазен от нападките след визитата му в България.

От " Воля " настояха Народното събрание да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.

От ГЕРБ настояха за разсекретяване на диалога сред президента Румен Радев и съветския патриарх Кирил. Пресслужбата на президента отговори, че стенограма не е водена по време на срещата и диалозите не са били засекретявани. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР