Позицията на премиера Бойко Борисов по случая "Скрипал“ е изключително

...
Позицията на премиера Бойко Борисов по случая "Скрипал“ е изключително
Коментари Харесай

Каракачанов: Позицията на Борисов за Скрипал е изключително балансирана

Позицията на премиера Бойко Борисов по случая "Скрипал “ е извънредно уравновесена, поддържам една такава позиция.

Това сподели пред публицисти военният министър Красимир Каракачанов във връзка българската позиция за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му във Англия, написа "Дир.бг ".

След като Борисов съобщи, че са нужни повече доказателства за виновността на Русия, до този миг България не е взела решение да експулсира съветски дипломати, за разлика от близо 30 страни в света. Привикан за съвещания обаче беше посланикът ни в Москва Бойко Коцев. Утре ще се организира Съвет по сигурност към Министерския съвет, на който ще бъде разискван въпросът.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов още през вчерашния ден не отхвърли опцията въпреки всичко да бъде изпъден съветски посланик, като съобщи, че България би трябвало да поддържа сътрудниците си от Европейски Съюз и НАТО и решението ще е тежко.

Днес, запитан би трябвало ли България да отзове дипломатите си в Русия, Красимир Каракачанов разяснява пред публицисти:

„ Това не е позиция, която би трябвало да се показва един или различен като политик. Тя би трябвало да се вземе от Съвета по сигурността, на която да се рапортува обстановката. На предишното съвещание мнението ми, което беше изразено от зам.-министър Запрянов, е че България на този стадий, към началото на седмицата, няма съображение да подхваща сходни дейности. Оттук нататък ще забележим дали има нова информация, въз основата на която може да се вземе едно или друго решение “.

На въпрос има ли съображение за смяна на позицията ни министърът отговори:

„ Не съм видял нови данни. Утре на Съвета на сигурността може би ще има изнесени такива “.

Попитан дали има разнобой в ГЕРБ по случая, той отвърна:

„ Не знам дали има разнобой в ГЕРБ и не е моя работа да разясня “.

В отговор на въпрос може ли обстановката с съветските дипломати да разклати обединението пък Каракачанов сподели:

„ Това, че два дни не съм бил в България не значи, че обединението се клати по някакъв метод. Всичко си е наред. На съвещанията на съдружния съвет в никакъв случай не е имало изострен звук. Мисля, че и на следващия ден няма да има подобен, в случай че има съвещание. Не съм осведомен, че ще има съвещание на съдружния съвет “.

Другият вицепремиер - Валери Симеонов, пък сподели:

"Моето мнение напълно съответствува с мнението на господин Сидеров. Действително България в тази обстановка би трябвало да има уравновесена позиция. Действително би трябвало преди да има решение на Министерски съвет, то да бъде в съгласие в политическия, съдружен съвет. Позицията на НФСБ е, че до момента в който няма доказателства за осъществено закононарушение, не е редно да се заема позиция.

Спомняме си от близкото минало някои много по-сериозни, световни проблеми, които се породиха от окупацията на Крим и Донбас – не бяха предмет на такава реакция от Запада. Естествено, в случай че бъде потвърдено закононарушение и някаква съгласуваност с Русия, позицията ни ще бъде безапелационна – експулсиране и всевъзможни други дипломатически ограничения. И в това отношение, ние от НФСБ нямаме никакви съмнения ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР