Позицията на омбудсман е изключително важна в държавата. Това е

...
Позицията на омбудсман е изключително важна в държавата. Това е
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Ролята на омбудсмана е да настоява

" Позицията на омбудсман е извънредно значима в страната. Това е огромна отговорност. " Това сподели в изявление за bTV Диана Ковачева, която пое поста омбудсман на България, откакто Мая Манолова подаде оставка и се включи в борбата за кмет на София.
" Наследството от Мая Манолова е съществено. Тя ми оставя една интензивно работеща институция, която реагира на проблемите на жителите ", сподели Ковачева.
По думите ѝ сега има три значими плана на закони, които са препоръчани от омбудсмана и които тя ще продължи да упорства да бъдат прегледани. Борбата против монополите и отбраната на жителите ще продължи да бъде значима тематика.
" Фактът, че има сполучливи законодателни начинания приказва, че има съдействие от страна на изпълнителната власт. 27 законодателни начинания са импортирани през тези години – 9 от тях са били почетени. Затова считам, че има съдействие с Народното събрание и се надявам това да продължи и отсега нататък ", сподели още Диана Ковачева.
" Ролята на омбудсмана е такава – би трябвало да упорства и да чака от институциите да й оказват помощ ", добави тя.
Ковачева бе помолена да разяснява тематиката за анулацията на съкратеното произвеждане по отношение на тежките закононарушения, които бяха осъществени през последните месеци, при които хората си признават за осъщественото действие и получават по-малка присъда.
Според нея би трябвало да бъде отстранена опцията с едно признание да се заобикаля най-тежкото наказване – пожизнен затвор без право на подмяна.
" Вчера в институцията постъпи подписка от 5000 жители, които упорстват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правораздаването предложи собствен вид на промени. Те би трябвало да бъдат разисквани, тъй като публичният интерес постанова смяна във връзка с тези процедури ", разяснява омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР