Позицията на нидерландските евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) е

...
Позицията на нидерландските евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) е
Коментари Харесай

Нидерландски евродепутати от ЕНП готови да омекнат за влизането ни в Шенген

Позицията на нидерландските евродепутати от Европейската национална партия (ЕНП) е срещу влизането на България и Румъния в Шенген. Тя обаче може да бъде изменена при избрани условия.

Това съобщи особено за Клуб Z в Страсбург Йерун Ленаарс.

Утре Европейският парламент ще дебатира присъединението на двете страни към Шенгенското пространство. Дебатът е призован по самодейност на Ираче Гарсия – ръководител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СоиД). Резолюция ще бъде гласувана след две седмици.

За последно такава резолюция бе гласувана през 2018 година Сред съперниците на влизането ни в Шенген бяха редица евродепутати от Нидерландия.

„ Скоро в двете страни ще има мисии на Европейската комисия за определяне на фактни. И до момента в който Европейска комисия не излезе със изводи, е доста мъчно да кажем по какъв начин ще гласуваме ", безапелационен бе Йерун Ленаарс.

Вероятността да има изводи до вота на идната пленарна сесия (17-20 октомври) е прекомерно дребна.

Ленаарс обаче посочи, че значим е не вотът на Екологичен потенциал, а какво ще реши Съветът на Европейски Съюз. Той напомни, че Франция към този момент не възразява България и Румъния да влязат в Шенген.

Йерун Ленаарс изясни и за какво е дал своя вот „ срещу “ преди 4 години:

„ Ние, а и държавното управление на страната ми смятахме, че към момента би трябвало да бъдат направени някои стъпки в двете страни, преди да бъдат в действителност подготвени. Ставаше дума най-вече за структурни и устойчиви промени в битката с корупцията. Разбира се, направени са доста неща. Остава да забележим разбора на Европейска комисия. “

Ленаарс упорства, че тези стъпки са подхванати от държавното управление на Бойко Борисов. Но твърди, че образуването на ново българско държавно управление, без значение коя партия влиза в него, няма да повлияе на мнението му. Важното е да се види, че взетите ограничения не са единствено на хартия, само че и се извършват.

Ако заключенията на Комисията са позитивни, нидерландските евродепутати от ЕНП ще предлагат на държавното управление в родината им да поддържа България и Румъния, даде обещание Ленаарс.

Той бе в България през март на проучвателна задача на ЕНП по отношение на ареста на експремиера Бойко Борисов.

„ Неприемливо е в една народна власт опозиционен водач и някогашен министър председател да бъде задържан по искане на ръководещия министър председател и Министерство на вътрешните работи, без присъединяване на нито един арбитър или прокурор. Такова бе моето мнение през март, такова е и в този момент. Видяхме по какъв начин двама самостоятелни съдии в България потвърдиха, че карцерът е противозаконен “, сподели евродепутатът.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР