"Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на

...
"Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на
Коментари Харесай

Министри искат втори кабинков лифт в Банско

"Позицията на ММС е изрично в поддръжка на построяването на инфраструктура за упражняване на зимни спортове в страната ни ". Toва съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на полемиката за концесията на ски зона Банско.

Спортният министър счита, че е извънредно време да се позволи въпросът от 2001 година за това дали да се строи втора кабинкова линия в зимния курорт Банско.

“Алтернативата на кабинковия въжен превоз са над 130 микробуса с по 15 места, които да извозват туристи всеки час. Ясно е кое ще докара до по-големи вреди за околната среда.

Това ще аргументи и отрицателен имидж за България като ски дестинация” , безапелационен бе министър Кралев.

В полемиката се включиха и министърът на околната среда, министърът на туризма Николина Ангелкова, някогашните министри на околната среда Нона Караджова, Евдокия Манева, Ивелина Василева, както и доста специалисти.

Банско отново се подвигна на протест за втори въжен превоз

Представители на туризма на митинг за втори въжен превоз в Банско

„ Трябва да реализираме такова ръководство на Банско, че да няма опашки на лифтовете “, уточни Нено Димов.

Министърът разясни, че ЮНЕСКО е вкарал тази територия от парка Пирин в буферна зона, където е възможно подобен тип строителство.

По време на кръглата маса Николина Ангелкова съобщи, че планинският туризъм е основен в ски зона "Банско " и Министерството на туризма търси салдото.

„ Готвим промени в закона за туризма, с цел да се даде опция за такива региони като Банско да има целогодишен достъп до планината.

Още повече такива промени ще доведат и до засилен инвеститорски интерес “, акцентира Ангелкова.

Голяма част от природозащитниците, които дълги години се опълчват на строителството в планината не участваха на полемиката.

Британско издание: Банско е измежду едни от най-хубавите ски курорти в света

Природозащитници заплашвани поради проблема „ Банско “

Екоорганизациите, обясниха повода да не участват на разискването.

„ Не сме получили покана, само че даже и да бяхме получили такава, нямаше да легитимираме нарушаването на 3 европейски наставления и подаряването на част от националния парк „ Пирин”, съобщи Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР