Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република

...
Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република
Коментари Харесай

Македонски българи в Брюксел: Македония може да остане кандидат-член на ЕС още 30 години

" Позицията на европейските институции по отношение на правата на българите в Република Северна Македония (РСМ) ще станат ясни в идващия отчет за напредъка на Скопие " съобщи Петър Колев в студиоото на Българска национална телевизия. Той беше измежду представителите на македонските българи, признати от комисаря по разширението Оливер Вархеи в Брюксел.

" За българските организации РСМ е значимо, че разговорът стартира освен с българските, само че и с европейските институции ", акцентира Колев.

Относно идната годишнина на Гоце Делчев, взаимните празнувания са одобрени с контракта за добросъседство, а страна, която не извършва интернационалните контракти, мъчно може да стане част от Европейски Съюз, напомни Колев.

" Освен смяната на конституцията, част от преговорната рамка са и всички протоколи от взаимните мултинационални комисии, което значи че значително европейските институции са се отнесли съществено към този въпрос. Стигнахме до миг, в който можем без медиатори да приказваме с еврокомисари, което значи, че правата на българите в Македония са част от процеса ", безапелационен е Колев.

" Ние сме тези, които имаме интерес да бутаме нещата към реализация. Ако нещата останат на хартия, Македония ще остане кандидат-член на Европейски Съюз още 30 години. Това не е в интерес нито на Северна Македония, нито на България, по тази причина имаме интерес тя да е в Европейски Съюз, само че не за сметка на българите там и българската история и национално достолепие. Това е цената, която няма да платим ", сподели още Петър Колев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР