Позицията на българския парламент по темата Северна Македония е едно

...
Позицията на българския парламент по темата Северна Македония е едно
Коментари Харесай

Захариева: В Скопие да не чакат изборите у нас, нищо няма да се промени за тях


Позицията на българския парламент по тематиката Северна Македония е едно от чудесата, тъй като толкоз рядко се случва да сме единомислещи по каквото и да било. И българското общество, и българските партии по тази тематика имат много сходна позиция. Така, че избори те – е една от заблудите им.

Това съобщи пред бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на изказванията, че РСМ чакат избори те у нас, с цел да се решат проблемите с договарянията за еврочленство, съобщи БГНЕС.

Вицепремиерът бе безапелационна, че това е безусловно неправилно.

Погрешна е визията, че нещо ще се промени след избори те у нас. По-скоро, в случай че нещо ще се промени, то по-скоро ще се утежни за тях, акцентира Захариева.

Тя съобщи, че няма нищо скрито в срещата със специфичния делегат на македонското държавно управление за договарянията с България Владо Бучковски.

Отворени сме. Движим се по контракта, акцентира Захариева.

Една от предпоставките да се свърши нещо и да може рационално да стартираме да работим за решение на проблемите е да се понижат страстите. Колкото повече без страсти приказваме, толкоз повече имаме късмет да свършим работа, съобщи още тя.

По думите ѝ езикът е една от заблудите, които РСМ се пробват да внушат.

Ние желаеме превъзмогване на стандартите от предишното, прекъсване на образование и учредяване на нация, учредена на антибългаризма, прекратяването на езика на омразата, преустановяване на възпитанието на ненавист към българското. Това желаеме, нищо толкоз комплицирано съгласно мен, явно доста комплицирано съгласно тях, заяви вицепремиерът.

Вицепремиерът разяснява и консултациите, които президентът Радев организира на „ Дондуков ” 2 от дни.

За страдание към този момент е толкоз явно, че в тези съвещания някой желае да каже, че ще се манипулират избори те – несъмнено, че това е един от факторите да отблъснем хората да гласоподават, да си мислят, че всичко е нагласено. Това е рискова заигравка. Не знам какви ще са политическите дивиденти за президента, уточни Захариева.

Разбира се, че е особена обстановка, само че ние се готвим – и за избори те в България, и за в чужбина. Не се опитваме да откажем хората да гласоподават, съобщи Захариева, само че означи, че измененията в Изборния кодекс в последния миг не са добра концепция, изключително във връзка с гласуването по пощата.

Рисково е да променяме ИК в последната обстановка. Сами разбирате, че ще би трябвало да задължим пощенските оператори в поредност от страни де факто да се трансфорат в мини секционни комисии, които би трябвало да съберат бюлетините и да ги изпратят, разяснява още Захариева. Според нея се постанова заблудата, че хората, които ще бъдат членове на СИК ще би трябвало да вървят да предават протоколи в посолства. Това не е правилно – хора физически няма да вървят – това не се прави по принцип, камо ли по време на пандемия, съобщи министърът.

Ние сме подготвени за 28 март, съобщи още Екатерина Захариева. Тя бе безапелационна, че всякога, когато се провеждат избори в чужбина, Министерство на външните работи желае откриване на секции и отвън дипломатическите задачи – там, където страните разрешават това.

Първият ни посланик разяснява и събитията зад Океана и щурма на Капитолия. Всички бяхме сюрпризирани. Демокрацията не е даденост, за нея би трябвало да се борим всеки ден. Със сигурност това, което видяхме беше потрес за всички, сподели още тя. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР