Позицията на България винаги е била ясна – да се

...
Позицията на България винаги е била ясна – да се
Коментари Харесай

Борисов: Позицията на България за бежанците е ясна - да се затворят външните граници на ЕС

Позицията на България постоянно е била ясна – да се затворят всички външни граници на Европейски Съюз, с цел да може миграцията да става през легалните ГКПП-та. Това сподели министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в Прага преди срещата на Вишеградската група.

"Чух спекулации, че надали не някой ми се е обаждал, възлагал задания или правил забележки. Разговорът с канцлера беше по мое искане, желаех, защото имаше напрежение с днешната среща да уведомя както предходния ден Жан Клод Юнкер, както комисарят Аврамопулос,че ние с такава наслада махнахме границата с Гърция, че в този момент да построим нова ограда – не ни се строи. Нито е европейско, нито е демократично ", съобщи Борисов.

"В същото време ние имаме проблем, тъй като сме шенгенска страна, а нашите съседи не си извършват уговорките, по тази причина точно Вишеградската четворка заслужава поздравления, че поставя тематиката на дневен ред и по-остро упорства за незабавни ограничения от страна на Гърция ", уточни той. "Позицията на България постоянно е била ясна – аз съм да се затворят всички външни граници на Европейски Съюз, с цел да може миграцията да става през легалните ГКПП-та. Това е почтено към самите хора. Има проект за релокация, за интеграция на тези хора, само че това би трябвало да се спре, с цел да може тези хора, които са в Европа да бъдат интегрирани. Тези, които би трябвало да се върнат – да се върнат към родните им места. Това е нашата позиция, това сме разискали с канцлера ", съобщи Борисов.

"Това споделих и на Ангела, които има на КПП-тата, които имаме с Гърция, ние сме пристигнали да пазиме и техния интерес и в това време ми основават такова напрежение, без да имат нито моралното, нито каквото и да е право да санкционират българските водачи и упорствам неотложно да ни отворят границите, тъй като не е почтено към българските превозвачи и към самите хора, които стоят там ", добави министър председателят.

Ето какво още написа Борисов във Facebook:

България цени високо обичайно другарските си връзки с Чехия, както и съдействието си с Вишеградската група. Оценяваме и устрема на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към Европейски Съюз, за което разговаряхме с чешкия министър-председател Бохослав Соботка. Това е въпрос, който визира Европейски Съюз като цяло и следва да се откри общоевропейско решение, със взаимни старания и в дух на съгласие.

С предприемането на едностранни ограничения няма да се реализиран устойчиви резултати, а преодоляването на проблемите, свързани с мигрантските потоци, ще се реализира единствено с дейния принос и присъединяване на всички страни по маршрута, изключително Гърция. Считам, че концепцията за усилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма по какъв начин да докара до решение на казуса за Европа, а само може да бъде причина за смяна на миграционните направления. Смятам, че в кратковременен и средносрочен проект от първостепенно значение за преодоляване на миграцията е ефикасният надзор по външните граници на Европейски Съюз - нужна е спомагателна поддръжка за укрепването им. В момента напъните, които българската страна поставя за съкращаване на незаконната миграция, се правят оценка и регистрират в Европа. Отправих покана към министър-председателя Соботка да посети България в комфортно за него време.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР