Позицията на България по отношение на интеграцията на Северна Македония

...
Позицията на България по отношение на интеграцията на Северна Македония
Коментари Харесай

Николай Милков: Зелената светлина за интеграцията на РСМ в момента е невъзможна


Позицията на България във връзка с интеграцията на Северна Македония е ясна през цялото време. Това са критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени и без тяхното осъществяване ние не можем да кажем - да. Не е нужна смяна. Когато те трансформират държанието си, тогава и ние ще дадем зелена светлина на тяхната интеграция.

Това сподели служебният външен министър Николай Милков на летище София, до момента в който чакаше държавния аероплан с пребития в Охрид българин Християн Пендиков.

" В момента това явно не е допустимо, имам възприятието, че нещата вървят към ескалация, макар напъните, които се поставят за усмиряване на ситуацията. Това не е единствено българска позиция, а и европейската. Тези критерии са залегнали в документи, признати от Европейски Съюз, от всички страни членки, от нашия парламент и от Народното събрание в РСМ ", добави той.

Той сподели, че нападателите са били разпознати, само че не знае дали са арестувани.

" Възнамеряваше се да се създадат обиски в домовете им. Има очевидци на всичко това нощес и явно става въпрос за закононарушение от ненавист, тъй като очевидците настояват, че Пендиков е бил обиждан като българин. Не може да се пледира, че става дума за битова кавга или за нещо, което е обвързвано с някакви кавги в механа ", изясни външният министър.

Той съобщи, че сутринта е приказвал с сътрудника си Боян Османи.

„ Той изрази своето терзание и излезе с позиция, че осъжда остро този акт на експанзия, като там се споделя, че нито един жител на Северна Македония не би трябвало да бъде жертва на своите убеждения, етнос вяра и така нататък Това е вярна позиция, само че това, което чакаме, е реакция от правоприлагащите органи на Северна Македония. Очевидно волята не е задоволителна на политическо ниво и би трябвало да се трансферират тези неща на поредни дейности “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР