ПОЗИЦИЯна Изпълнителното бюро на НД „Русофили”по повод препоръката на МОН

...
ПОЗИЦИЯна Изпълнителното бюро на НД „Русофили”по повод препоръката на МОН
Коментари Харесай

Русофили с остра критика към Денков: Ще остане в историята с политическото си слагачество

ПОЗИЦИЯ

на Изпълнителното бюро на НД „ Русофили”

във връзка рекомендацията на МОН към ректорите на висшите учебни заведения в България да прекратят всякаква взаимна активност с съветски университети

Според информации в медиите, от МОН са удостоверили, че министърът на образованието и науката акад. Николай Денков е изпратил на 15 март т.г. писмо до ректорите на висшите учебни заведения у нас с рекомендация да прекратят всякаква взаимна активност с 305 водещи съветски университети, чиито ректори „ са подкрепили оповестеното на 4 март 2022 година публично мнение на Руския съвет на ректорите в поддръжка на дейностите на президента на Руската Федерация”.

Да подчиниш знанието, науката и академичната активност на свои политически и геополитически императиви е жестоко разбъркване на действителности, които нямат нищо общо една с друга. Да прехвърлиш отношението си от въоръжения спор „ Русия – Украйна” върху отношението си към просветителното и научното си съдействие с Русия е неприемливо и неуместно.

Огромна част от българските висшисти през Възраждането и след Освобождението на България са готови в университетите на Русия, по-късно – и на Съюз на съветските социалистически републики. Цели браншове са основани у нас, с помощта на тези експерти с висша подготовка. В момента водещите съветски университети са измежду първите 85 в международните ранглисти като QS World University, някои заемат места в челната десетка. От връзките с тези университети нашите висши учебни заведения имат единствено изгода и прекратяването им не в полза на България. Единствените последствия ще са, че ще бъде нанесен ущърб на висшето обучение в страната ни, чиито университети не съумяват да заемат място даже измежду първите 1000 в международен мащаб.

Дали министър Денков се старае да слага върхове в малоумните дейности на част от Европа, която разгласи Чайковски и Достоевски за путинисти и врагове на демокрацията? Или пък министър Денков желае да блесне с варварско нововъведение като приканва за разкъсване на връзките с школите на университетски гении като Пьотър Капица или Лев Ландау? Руската просвета надали ще пострада от „ политическите препоръки” на акад. Денков, само че той сигурно ще остане в просветителната ни история не толкоз с научните си триумфи, в сравнение с с политическото си слагачество.

И защото акад. Денков е сериозен академик и сигурно е срещу двойните стандарти бихме посъветвали министъра на българското обучение и просвета да предложи преустановяване на връзките с „ Харвард” да вземем за пример поради бомбардировките на Съединени американски щати над десетки самостоятелни страни!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР