Позиционирането на ПП близо до президента в предизборната кампания е

...
Позиционирането на ПП близо до президента в предизборната кампания е
Коментари Харесай

Добромир Живков: Коалиционният кабинет ще има комфорт поне половин година

Позиционирането на Политическа партия покрай президента в предизборната акция е обвързвано с генезиса на партията. Тезата, че президентът ще има доста съществено въздействие върху изпълнителната власт, е леко пресилена. Това мнение изрази пред БНР социологът и шеф на организация „ Маркет линкс “ Добромир Живков.

„ Мисля, че и господин Петков, и господин Василев биха търсили относителна автономия и в случай че се стигне до някакви опити от страна на президента за влияние, то по-скоро биха търсили еманципиране в тази посока. “

„ Един подобен съдружен кабинет би имал комфорта да работи релативно умерено най-малко първата половин година “, акцентира социологът в предаването „ Преди всички “.

Първото по-сериозно тестване пред новата коалиция ще бъде въпросът „ Северна Македония “, счита Добромир Живков. По думите му, нашите сътрудници към този момент демонстрират „ доста неспокойствие, несъмнено има напън върху България и там ще бъде първото по-сериозно тестване “.

Това е шансът на Българска социалистическа партия и в частност на нейния водач, след толкоз години в съпротива да покажат действително присъединяване във властта, означи още социологът.

„ Аз не преставам да виждам значително в дейностите на Българска социалистическа партия персоналната упоритост на госпожа Нинова. Но не персоналната упоритост да издигне партията и да стабилизира партията, а по-скоро да продължи своя лидерски план, да остане на върха в Българска социалистическа партия, макар всички разтърсвания, които претърпя партията през последната година. “

При Българска социалистическа партия виждаме доста тежко роене на електората и доста съществени несъгласия, добави той.

„ Не мисля, че Българска социалистическа партия ще одобри ролята да бъде тази част от обединението, която да играе извънредно твърда игра и да упорства за избрани политики. Така или другояче ще ги получи “, разяснява Живков.

Според него партиите са си дали сметка, че е време да преодолеят базисните си несъгласия и да влязат във взаимоотношение. Няма по какъв начин ГЕРБ да удържи своите симпатизанти в парадигмата „ ГЕРБ против всички “, ГЕРБ си дават сметка, че би трябвало към този момент да покажат и друго лице, уточни още в разбора си Добромир Живков.

„ Обвиненията към президента ще се попренасочат, само че с доста по-нисък интензитет и по-ниска температура и към държавното управление. Те няма по какъв начин да не бъдат съпротива, само че притиснати от публичните упования, те ще бъдат доста по-мека съпротива, най-малко първоначално. “

Социологът предвижда, че Движение за права и свободи ще търси линията на по-малкото противодействие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР