Позициите на Украйна за узаконяването на специалния статут на Донбас

...
Позициите на Украйна за узаконяването на специалния статут на Донбас
Коментари Харесай

Украйна ще съгласува с Русия специалния статут за Донбас

Позициите на Украйна за узаконяването на специфичния статут на Донбас ще бъдат съгласувани с Русия. Това съобщи през днешния ден ръководителят на комисията за външна политика на Върховната рада Богдан Яременко, представен от ТАСС.

"Всичко, което ще визира статута на Донбас при приемането на тези закони, ще е решение освен на Радата, само че и позиция, съгласувана с Русия. Нашите опити да сложим този въпрос на референдум теоретично могат да бъдат възприети от Русия като опит да не осъществим отговорностите си и това да срине мирните договорености ", споделя Яременко в изявление за тв канала "112 Украйна ".

Той прибавя, че датите на срещата на "нормандския формат " още не са избрани.

"Това е доста внимателен въпрос в договарянията. Ние разбираме, че приказваме за взаимни предпоставки, които страните излагат, в това число одобряването на избрана формула, въвеждането на закон за специфичния статут на Донбас ", споделя Яременко.

Мирното споразумяване на спора в Донбас се основава на споразуменията от Минск, които допускат освен преустановяване на огъня, евакуиране на оръжията, прошка, обновяване на икономическите връзки, само че и дълбока конституционна промяна в Украйна, която би трябвало да докара до децентрализация на властта, като се вземе поради специфичният статут на избрани региони на Донецк и Лугански региони. Засега обаче този проект заради позицията на Киев остава несбъднат, разяснява ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР