Позиции „за“ и „против“ COVID мерките сблъскаха в предаването „Лице

...
Позиции „за“ и „против“ COVID мерките сблъскаха в предаването „Лице
Коментари Харесай

Антония Първанова: Сертификатът и ваксините не изпълниха очакванията и у нас, и по света

Позиции „ за “ и „ срещу “ Коронавирус ограниченията сблъскаха в предаването „ Лице в лице “ педиатърът доктор Антония Първанова и Момчил Баев – лекар по обществена медицина и ръководство на опазването на здравето.

„ Зеленият документ и ограниченията, които се ползват за ограничението на една зараза, имат доста малко общо. Това е и повода СЗО предлага да се уточни или да се анулира използването на този документ “, съобщи доктор Антония Първанова.

Според нея зеления документ и имунизациите не са изпълнили упованията както у нас, по този начин и в международен мащаб.
„ Когато се ползва една административна мярка, би трябвало да се знае до каква степен тя е в положение да извърши упованията за резултата от нея “, уточни доктор Първанова.

Според нея зеленият документ е въведен, с цел да улесни придвижването сред страните – членки в Европейски Съюз и да няма разнообразни стандарти. Европейски Съюз не е предложил документът да се ползва на национално равнище за метода, по който се ползва за разнообразни публични места, заведения за хранене или молове, добави тя.

„ Противоепидемичните ограничения би трябвало да се вкарат според от заболеваемостта, която се следи, а не съгласно заетостта на интензивните кревати “, счита обаче Момчил Баев, лекар по обществена медицина и ръководство на опазването на здравето.

„ Това е последната фаза от лекуването на пациентите и когато те стигнат до там единствено 10% от тях претърпяват болестта “, изясни той.
„ Не бих сравнил Коронавирус епидемията или сегашния вид „ Омикрон “ с никоя грипна зараза, която сме виждали до в този момент, тъй като степента на засягане измежду децата е извънредно висока, а засегнатите възрастовите групи стават все по-млади “, сподели той.

Според него отпадането на ограничаващи ограничения е обвързвано с имунизационната политика.

„ Виждате, че някои страни като Англия смъкват ограниченията. Те го вършат, тъй като имат доста високо имунизационно покритие – над 70%, огромна част от популацията е с бустерна доза и макар че имат висока заболеваемост, имат ниска смъртност “, изясни Момчил Баев. По думите му, когато стегнем имунизационно покритие над 70%, можем да приказваме за унищожаване на ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР