Позитивен сигнал е, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат, за

...
Позитивен сигнал е, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат, за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трудно ще обяснят на избирателите си общ съюз, смятат експерти

Позитивен сигнал е, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат, с цел да беседват. Около това мнение се сплотиха в студиото на „ Добро утро, Европа “ доцент Александър Христов от Центъра за разбори и спешни връзки и преподавателят по публицистика в УНСС Илия Вълков. Според тях обаче и двете политически сили ще имат проблем с това да обяснят на своите гласоподаватели влизането си в подобен съюз.

Според доцент Александър Христов след изборите виждаме ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да стъпват с котешки стъпки едни към други и без предизборното гневно говорене. Той дефинира концепцията за ротационен ръководител на Народното събрание като забавно откритие и сподели, че председателската функционалност е извънредно значима, тъй като е както символна, по този начин и представителна.
„ Това е първият тест, по който се познава кой ще бъде водещ сред двете политически сили “
доцент Александър Христов, Център за разбори и спешни връзки

Илия Вълков се усъмни, че предварителните парламентарни избори ще се разминат. Според него в идващите 10 дни ще стане ясно дали в действителност ще има някакво положително развиване на договарянията, които двете работни групи водят. Сред знаците, които ще подскажат по какъв начин вървят диалозите е това дали ще понижат общественото говорене и наличието в обществените мрежи, сподели още той, а добър сигнал ще е в случай че отхвърлят такива изяви.
Изборът на ръководител на Народното събрание също е тест, тъй като без него тази институция не може да работи. Подходът на двете първо политически сили до този миг обаче като че ли демонстрира компромис от страна на ГЕРБ-СДС, тъй като в първите часове след изборите водачът им Бойко Борисов настояваше първо да се сътвори обединението и тогава да се договаря за постове и политики. Лидерите на ПП-ДБ упорстваха противоположното. Виждаме, че се върви по желанието на втората политическа мощ, а не първата.
Илия Вълков, учител по публицистика в УНСС

Според Илия Вълков ролята на ръководител на Народното събрание ще се окаже извънредно значима, изключително в случай че се извършва в ръководство на малцинството и има сериозен проблем със събиране на парламентарна поддръжка.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР