„Поздравявам Ви с днешния празник, Деня на българската дипломация. Пред

...
„Поздравявам Ви с днешния празник, Деня на българската дипломация. Пред
Коментари Харесай

Захариева: Имаме мисия да сме елит

„ Поздравявам Ви с днешния празник, Деня на българската дипломация. Пред всички нас стои една най-важна задача – Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Изключително значима и виновна задача. “ С тези думи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства посланиците на България по време на формалното разкриване на обичайна им годишна среща, през днешния ден в Централния боен клуб в София.

„ Тази задача е огромно предизвикателство, само че и огромна опция за българската страна, дипломация и политика “, сподели още министър Захариева.

Със слово към дипломатите ни се обърна и министър-председателят Бойко Борисов, който също благодари на българските посланици за отдадеността им към работата и ги поздрави с празника.

„ Председателството на Съвета на Европейския съюз не значи ръководство на Съюза, само че дава опция във фокус да бъдат сложени някои от целите, които са от огромно значение за Балканите “, посочи министър председателят, като добави, че е оптимист за разширението на Европейски Съюз след излизането на Англия. „ Оптимист съм от сигналите, които се подават от страните от Западните Балкани. Политическите елити в тези страни осъзнават, че народите им са в Европа и те би трябвало да им дадат вероятност. Те знаят, че би трябвало да намерят компромис във вътрешнополитически проект и да намерят метод. “

Премиерът не подмина и тематиката за Турция, като посочи, че политическите процеси в южната ни съседка вървят със мощ, която мъчно можем да си представим, само че за България е значимо да поддържа уравновесени връзки със съседите, като в никакъв случай не се е намесвала във вътрешните работи на нито една страна и няма да го направи.

Срещата на българските посланици съответствува с честването на Деня на българската дипломатическа работа, 19 юли. Тя ще продължи три дни, от през днешния ден до 21 юли, а главните тематики, които ще бъдат обсъждани са целите на българската страна и дилемите пред дипломатическата ни работа, свързани с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР