Поздравявам премиера и Мария Габриел, че така бързо отидоха в

...
Поздравявам премиера и Мария Габриел, че така бързо отидоха в
Коментари Харесай

Проф. Кънчев: Терористите не се интересуват от паспортите на заложниците

Поздравявам премиера и Мария Габриел, че по този начин бързо отидоха в Израел, с цел да окажат поддръжка. Що се отнася за българите, никой не знае къде са другите заложници. Според мен те са разхвърляни на разнообразни места и строго охранявани, и нека да останат живи и здрави до края на тази акция, която води Израел.

Това разяснява пред Нова тв проф. Румен Кънчев. 

Според мен за терористичните организации, изключително нза Хисбула и Хамас няма никакво значение какво поданство имат заложниците. Но през вчерашния ден беше казано, че тези двама индивида имат български генезис, а не че са български жители. В този случай не може по линия на ДАНС и външно министерство да проверим техните паспорти, уточни той.

Ако България им издаде български документи, което се колебая, че може да стане, не виждам да настъпи някаква смяна в настоящето им състояние на заложници, счита той.

Това са тежки терористични организации, които не се занимават с дипломация и работят жестоко. Към момента и Израел не е подготвен за договарянията. Преди да приключи сухопътната интервенция, не може Израел да желае никакви договаряния. В момента страната е притиснала мощно Хамас върху едно малко парче земя, армията е там, разузнаването е там и в този момент желаят оптимално да отворят филантропичните коридори, с цел да може всеки, който желае, да напусне територията на сражението. Израел би трябвало да победи Хамас и тогава да стартира договаряния, изясни той.

Американците вършат всичко допустимо да няма разгръщане на спора. Блинкен излезе с четири точки - че всяка страна има право на отбрана, в тази ситуация Израел; че би трябвало да има минимални жертви; че не би трябвало да има тежки последствия за инфраструктурата и популацията и да се инициира развой на основаване на група от страни против тероризма в Близкия Изток. Така че това се прави сега от американската дипломация, уточни той.

Има още една наклонност. Наблюдаваме трите велики сили, от които зависи ще има ли война някъде или няма да има. Това са Русия, Китай и Съединени американски щати. Съединени американски щати интензивно работят в Близкия Изток,  виждаме совалките на Блинкен, намира се с всички. Но виждаме също, че доста деликатно и дискретно се държат Китай и Русия. Нито една от двете не си разрешава тежки остри мнения на високи политически равнища. Това значи, че евентуално, в случай че има преговорен развой, Русия и Китай ще желаят да влязат в него, което е добре, тъй като би трябвало най-сетне трите сили да седнат и да вземат решение въпросите на мира, защото в случай че двете седнаг против другата, не се вземат решение въпросите. Т.е. коства ми се, че има дребен прозорец, тъй че в случай че свърши бързо сухопътната интервенция на Израел, договарянията могат да стартират, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР