Пойните птици в тропическите дъждовни гори ограничават размножаването си, за

...
Пойните птици в тропическите дъждовни гори ограничават размножаването си, за
Коментари Харесай

Пойните птички оцеляват в сушата, като спират размножаването си

Пойните птици в тропическите дъждовни гори лимитират размножаването си, с цел да съумеят да оцелеят в интервалите на суша, заяви електронното издание СайънсАлърт.

Видовете с по-дълъг живот се оправят по-добре в интервалите на суша, в сравнение с се смяташе до момента, откриха учени.

Сушите, за които се счита, че ще зачестят поради световното стопляне, принуждават птиците да избират сред размножаването и личното им оцеляване, тъй като снасянето на яйца и развъждането на потомство изискват спомагателна сила.

Изследването, оповестено в сп. "Нейчър Клаймът Чейндж ", открива, че вместо да се пробват да удовлетворят потребностите на поколението във влошаващите се естествени условия, множеството типове пойни птици избират да лимитират размножаването си в интервали на суша.

За проучването са оценени данни за 38 типа пойни птици във Венецуела и Малайзия, събрани през 17 години работа на терен, в това число и през интервали на суша в двете страни. Учените откриват, че размножаването е намаляло приблизително с 36 на 100 при 20 типа в Малайзия и с 52 на 100 при 18 типа от Венецуела. През интервалите на суша птиците с най-дълъг живот наложили най-дълго ограничаване в размножаването си, добавя Българска телеграфна агенция.

"Като цяло типовете, които доста понижават развъждането на потомство по време на суша, реализират увеличение на продължителността на живот като възрастни ", сподели един от създателите на проучването, Джеймс Мутън от университета на Монтана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР