Появяването на дъщеря ми несъмнено разшири схващането ми за щастие.Или

...
Появяването на дъщеря ми несъмнено разшири схващането ми за щастие.Или
Коментари Харесай

Неподозираното щастие

Появяването на щерка ми безспорно разшири схващането ми за благополучие.

Или по-точно – редките моменти, в които не съм с нея, ненадейно обогатяват моята визия за благополучие . Когато бях млада, в никакъв случай нямаше да допускам, в случай че ми бяха споделили какъв брой остро, съвсем физическо може да е чувството от това да пия чай в кухнята.

В чистата кухня.

В чистата празна кухня. Където няма хора, играчки, обелки, късчета пластилин, начупени клечки за зъби и разсипани мъниста.

Щастието от празния ледник, където има единствено три кисели млека, яйца и праскови.

Разкошът да вървиш гол в личния си дом, в случай че ти е прекомерно топло.

Щастието да седиш, просто да седиш на дивана.

И никой да не лежи върху теб, върху главата, ръцете, краката ти. И въобще моментите, в които тялото ти принадлежи единствено на теб – гърдите, мишниците, ръцете, косата.

Когато никой не върти главата ти в нужната посока, тъй като „ но ти не гледаш деликатно! “. И никой не залепя с тиксо пластмасово пони към крайници ти.

Преди същински бих се развеселила, в случай че ми кажеха, че щастието, това е тишината. Не музиката. Не диалога с непосредствен по дух човек. Тишината. Да я слушаш тази тишина, какъв брой е голяма и прелестна.

Можеш да я слушаш час и два, и три. Можеш да се събудиш в пет сутринта и отново да я слушаш, тъй като знаеш, че най-малко до 7 няма кой да я наруши.

Щастието е също свободната глава.

Защото нормално в главата ти от самото начало има някого и внезапно го няма. Не за дълго. И не би трябвало да проверяваш дали си е написал домашното по математика, какъв план има по природознание и какво написа в бележника.

Гладен ли е този човек, студено ли му е, или пък прекомерно горещо, не е ли време да му се сменя памперсът, би трябвало ли да се купят по-големи количества плодово пюре, време ли е за разходка, спи ли му се, би трябвало ли да се пусне пералнята, до каква степен сте с имунизациите, има ли потребност от нови обувки, а зимно яке…

Навън е 32 градуса, липите цъфтят, а ти седиш и мислиш за зимно яке.

Майчината тревога е необичайно нещо и от време на време приема причудливи форми.

И това е благополучие – когато всичко това изчезва от главата ти – за няколко дни. Дори да се опиташ да се вслушаш, чуваш единствено спокоен шепот някъде далеко.

Внезапно и напълно ненадейно благополучие – когато изядеш последните череши самичък. А не ги отстъпиш на някого. И хем го правиш на драго сърце – отстъпването, а и не го обичаш този плод чак толкоз, само че да можеш да ги изядеш самичък – това си е благополучие.

Щастие е, когато времето ти не се разтяга на още двама или трима души. А си е единствено твое.

Щастие е да не би трябвало да бъдеш образец на някого, тъй като никой не те гледа. И в случай че поискаш, може да закусиш с шоколадови бонбони. Или да си хапнеш препечена филия в леглото.

Ако пък решиш, може да си зарежеш мократа забрадка на пода в банята. Мокра. На пода. Кърпата си е твоя, когато искаш, тогава ще си я прибереш.

Ако някой в миналото ми беше споделил, че щастието – това е мокра забрадка на пода на банята, щях да си помисля, че този някой напълно е откачил.

Но действително видяно, родителството е най-хубавият метод човек да разбере философския принцип за празнотата – тя в никакъв случай не е толкоз празна, колкото наподобява.

А също и християнския принцип на смирението.

А също и будисткия принцип на страданието.

Просто би трябвало да потърпим. Някакви седем-осем години и цялото това познание ще е в джоба ти. Заедно с един куп елементи от лего и мъниста.

Инфо: Анастасия Рубцова

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР