Появи се трети екземпляр на медальон на хан Омуртаг, след

...
Появи се трети екземпляр на медальон на хан Омуртаг, след
Коментари Харесай

Появи се още един медальон на хан Омуртаг, този път в Швейцария

Появи се трети образец на медальон на хан Омуртаг, след продадения на търг в Ню Йорк преди 4 години, оповестява е-vestnik. Сегашният ще се продава този път в швейцарския аукцион „ Nomos ” със седалище в Цюрих. Наддаването ще се състои на 6 ноември, началната цена на медальона е 32 хиляди швейцарски франка. По валутния курс все още това са към 65 хиляди лв..

Както е известно, единствен образец на медальона на хан Омуртаг се съхраняваше в Националния исторически музей. Той е отсечен от злато, реплика на византийски солид. Нарича се още наградна монета, която не се употребява в послание и е отсечена в по-малко бройки, раздава се като премия. Екземплярът в НИМ не е в най-високо качество, и беше единственият прочут до декември 2019 година

Тогава се появи втори образец на търга на Classical Numismatic Group (CNG) в Ню Йорк, по-запазен и с по-високо качество на отпечатъка, спрямо единствения в музея. Търгът се състоя на 15 януари 2020 година и той беше продаден за 47 500 $ на неизвестен покупател.

Значението на медальона на хан Омуртаг се вижда и по това, че две непознати научни издания за българското средновековие, са украсени на корицата с единствения до тогава прочут образец от Националния исторически музей.

Още за скъпия медальон може да прочетете
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР