Появи се лъч надежда за решаване на въпроса с кризата

...
Появи се лъч надежда за решаване на въпроса с кризата
Коментари Харесай

Предлагат ротационно председателство в Столичния общински съвет

Появи се лъч вяра за решение на въпроса с рецесията за председателското място в Столичния общински съвет, след извършената през днешния ден среща инициирана от Карлос Контрера и Вили Лилков.

Проведохме втори кръг от съвещания след 28 декември. На срещата от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” (ПП-ДБ) (Спаси София), дружно с кмета на София Васил Терзиев, направиха предложение за ротационно председателство в Столичния общински съвет (СОС) в период от една година. Това сподели общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера пред публицисти след срещата.

Контрера уточни още, че по време на срещата, дружно с общинския консултант от “Синя София ” Вили Лилков са създали предложение, което е подкрепено от Има Такъв Народ, за краткотраен ръководител на СОС до приемането на бюджета. По думите на Контрера тяхното предложение и това на ПП-ДБ (Спаси София) сега са “на масата ” и вършат съвещания дружно с всички групи от СОС, кое да бъде подкрепено и под каква форма.

Контрера изясни, че търсят поддръжка и от ГЕРБ и „ Възраждане “, които не са участвали на днешната среща. “Говорихме и с Българска социалистическа партия, през днешния ден те също не бяха на срещата, само че ги уведомихме, че има развиване, както и ги поканихме на идната такава ”, сподели още Контрера. От локалната коалиция “БСП за България ” в позиция по-рано през днешния ден обявиха, че няма да вземат участие на по този начин проведената среща.

Общинският консултант от Има Такъв Народ Пламен Данаилов уточни, че утрешното съвещание на съвета ще бъде отсрочено, тъй като явно няма обединяване към това какво да бъде решението. Данаилов добави, че най-вероятно идващото съвещание за избор на ръководител ще бъде за 25 януари, с цел да имат две седмици, в които да продължат диалозите. Общинският консултант от Има Такъв Народ сподели, че на днешната среща не са коментирани съответни имена, тъй като явно няма единодушие към никого.

Няма да бъда ръководител на общинския съвет и моето име беше изнесено в медиите без консултация с мен, съобщи общинският консултант от “Синя София ” Вили Лилков. Той добави, че в случай че е имал такива планове, нямаше да влезе в ролята на пратеник на тези срещи. По думите на Лилков до края на месеца, кметът на София Васил Терзиев ще внесе оферти за бюджет и дотогава общинските съветници би трябвало да бъдат подготвени с избора на комисии, тъй като без тях бюджетът не може да бъде обсъждан и признат.

Лилков разяснява още, че след избора на ръководител, незабавно би трябвало да постъпят към избор на комисии и дружно с Карлос Контрера са създали предложение комисиите да бъдат съразмерно показани според от представителството на общинските съветници в СОС и по подобен метод да се разпределят и председателските места в комисиите. 

Според вестник 24 часа трима души ще се сменят като ръководител на общинарите. Това планува проектът, който е подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от “Спаси София ”. Предвижда се отпред на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от “Синя София ”, Иван Таков от Българска социалистическа партия и Борис Бонев от “Спаси София.

Първи отпред на СОС би трябвало да бъде определен Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 година Следващ отпред на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев би трябвало да е ръководител на СОС от септември до декември 2024 година Всеки от тях се ангажира авансово да подаде оставка от поста ръководител на общинарите на последното съвещание от месеца, в който изтича авансово уговореният му мандат, на последващо съвещание се избира идващият по ред.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР