Появи се информация, че след преброяването в Албания ще бъдат

...
Появи се информация, че след преброяването в Албания ще бъдат
Коментари Харесай

МВнР: Подкрепяме исканията на българите в Албания

Появи се информация, че след преброяването в Албания ще бъдат обособени нови три региона, нови три общини. В трите общини живеят представители на българското национално малцинство от епохи, само че в това време представители на македонското малцинство претендират, че тъкмо в тези региони (специално в Голо бърдо и Гора) живеят представители на македонските общности. Ние като страна поддържаме настояванията на представителите на българското национално малцинство в Албания. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Той уточни, че българската страна поддържа настояванията на представителите на малцинството ни в Албания. " Знаем, че те са поискали среща с президента Румен Радев ”, сподели той и добави, че ще създадат всичко допустимо да бъдат основани условия тази среща да се състои. „ Това, на което най-вече ще държим, е преброяването да дава отговор на всички европейски стандарти, да бъде извършено при съблюдаване на европейските условия за броене и признание правото на респондентите да дават отговор за принадлежността си към дадена еднаквост ”, акцентира заместник-министърът.

Той напомни, че през 2017 година албанското държавно управление е приело закон за отбрана на националните малцинства и българското също е било прието.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР