Появата на положителни проби на делта вариантът на COVID-19 в

...
Появата на положителни проби на делта вариантът на COVID-19 в
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: До септември Делта вариантът на коронавируса ще доминира у нас

Появата на позитивни проби на делта разновидността на COVID-19 в България е част от общия развой на развиване на епидемията в Европа. Този развой ще продължи. По-притеснително би било, в случай че не е по този начин. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Днес стана ясно, че в страната ни са открити седем случая на делта вид на SARS-CoV-2 и един на бета вид. Всички 8 проби са взети и изпратени от болница " Пирогов " сред 6 и 14 юни.

" Делта разновидността визира по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, сподели той. 60% е по-заразен. Той ще господства в Европа до края на лятото. До септември и у нас ще има доминация на този вид. Ако желаеме да бъдем оптимално готови за среща с индийския вид, би трябвало да имаме високо имунизационно покритие. Това ще предотврати вълната ", безапелационен е доцент Кунчев.

" Ваксините защищават от тежко протичане и гибел. Очевидно ще има и случаи на инфектирани ваксинирани, само че ще го карат по по-лек метод, Ако прилагаме ограниченията, които до момента са познати, те ще бъдат ефикасни и за индийския вид ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР