Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон“ в Южна Африка

...
Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон“ в Южна Африка
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Омикрон е притеснителен, но не е повод за паника

Появата на новия вид на ковид „ Омикрон “ в Южна Африка е стеснителен, само че никога не е мотив за суматоха. По-голямата част от разновидностите на новия вид са в механизма, посредством който вирусът се свърза с човешките кафези, което може да окаже въздействие по какъв начин имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще пораждат нови разновидности, само че за момента вирусът не е толкоз променен, че да се приказва за изцяло нов вариант, за който имунизациите може да не са толкоз ефикасни. Списъкът на страните, в които е открит новия вид, най-вероятно ще се усили. Това съобщи проф. Радостина Александрова, Институт по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките, в ефира на предаването „ Бизнес старт “ с водещ Живка Попатанасова.

" Една част от тези разновидности са ни познати от други разновидности. Притеснително за експертите бе, че за някои от тях към този момент се знае, че могат да създадат вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му оказват помощ да заобикаля до някаква степен имунния отговор, основан към предходни разновидности или от имунизациите, с които разполагаме. “, изясни гостът

Това че разновидността може да се популяризира по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме сходна информация, посочи Александрова. Бета разновидността на ковид се справяше най-добре с човешката имунна система, само че не съумя да се популяризира изключително отвън Южна Африка, където бе в началото открит, подсети тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят доста съществено, предизвести тя и добави, че те са изключително уязвими, в случай че имат съпътстващи болести.

По предварителна информация доказаните случаи на „ омикрон “ разновидността не са доста, само че нарастват. Особено наранени са хора в по-младата възрастова група – 20–30-годишни, които са най-силно обществено дейни и с най-ниско имунизационно покритие, сподели Александрова.

Докторите от Южна Африка, които имат опит с новия вид от първа ръка, споделят, че най-вече от инфектираните са младежи, най-вече мъже, от които към 60% не са били имунизирани.

Много е рано да се вършат изводи, предизвести Александрова и добави, че въпреки заболелите от новия вид да са най-вече от една група е значимо да се види какво ще стане, когато разновидността доближи по-възрастните.

Появата на този нов вид изважда тематиката до каква степен са годни имунизациите като дълготрайност. Не би трябвало да се изненадваме от другите разновидности и може да се наложи и слагането на повече от три дози, сподели Александрова.

Не бива да се бавите, в случай че сте имунизирани и е време за слагане на усилваща доза, сподели експертът и прикани за доста положително съблюдаване на ограниченията, пише 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР