Появата на нова държава в Европа изглежда по-близо. Местните власти

...
Появата на нова държава в Европа изглежда по-близо. Местните власти
Коментари Харесай

Референдумът в Каталуния: 90% искат да стане държава

Появата на нова страна в Европа наподобява по-близо. Местните управляващи в Каталуния оповестиха, че 90% от участвалите в референдума са дали своят вот за отделянето на самостоятелната област от Испания. Въпреки намесата на Мадрид и конфликтите с полицията, сепаратисткото държавно управление на Каталуния удостовери, че признава допитването, въпреки от Мадрид да са навръх противоположното мнение.

В деня след референдума в Каталуния наподобява пропастта сред централната власт в Испания и сепаратистките водачи на провинцията се задълбочава. Забраненото от Мадрид допитване се организира и бе белязано от полицейско принуждение и оповестени 90% поддръжници на независимостта. Особено откакто 44 организации, в това число главните каталунски синдикати и две самостоятелни асоциации, приканиха за ден на обща стачка и готовност в утрешния ден.

Според изчисленията на изпълнителната власт в Каталуния участвалите в референдума са 42,3% от имащите право на глас. Говорителят на държавното управление Жорди Турул увери, че към 2,26 милиона души са пуснали бюлетина и че от тях 2,02 милиона са дали своят вот с " да " за самостоятелна каталуния. Избирателите трябваше да отговорят на въпроса " Искате ли Каталуния да стане самостоятелна страна под формата на република? ", напомня БГНЕС.

Референдумът обаче не съумя да покрие критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като транспарантни изборни описи, самостоятелна изборна комисия, скрито гласоподаване.

Според Турул 176 000 души са дали своят вот с " не ". Референдумът, неразрешен от Конституционния съд, бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите. Според предварителните изследвания на социолозите Каталуния е разграничена съвсем еднообразно сред поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания. От друга страна близо 80% от гласоподавателите биха желали да се организира референдум със разрешението на страната, сочат същите сондажи.

Според премиера на Испания Мариано Рахой референдум не е имало, а единствено режисура. Снощи той съобщи, че върховенството на закона се е намесило в Каталуния с цел да попречи на провеждането на референдум за самостоятелност, неразрешен от съда. " Днес нямаше референдум за самостоятелност в Каталуния. Върховенството на закона остава с цялата си мощ ", съобщи водачът реакционер в телевизионно послание. Силите за сигурност " извършиха задължението си " в Каталуния и " реализираха поръчението на правораздаването ", което забрани референдума. " Би било по-лесно да се гледа в профил ", добави Рахой.

Медицинските управляващи в Каталуния оповестиха в неделя вечерта, че над 800 души са потърсили здравна помощ поради полицейски дейности. " Департамента по опазване на здравето декларира, че 844 души са се обърнали за здравна помощ в деня на референдума по отношение на дейностите на силите за сигурност на страната ", показва районното държавно управление в официално съобщение. От силите за сигурност са потърпевши 33-ма, съгласно министъра на вътрешните работи. Според лявата кметица на Барселона Ада Колау, която като 80% от каталунците бе за референдум за самоопределяне, сепаратистите няма да могат да разгласят сами самостоятелност, която никой не би признал. Тя гласоподава с бяла бюлетина.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР