Повторното отваряне на катедралата Нотр Дам в Париж все още

...
Повторното отваряне на катедралата Нотр Дам в Париж все още
Коментари Харесай

Катедралата Нотр Дам в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г.

Повторното отваряне на катедралата " Нотр Дам " в Париж към момента е планувано за 2024 година - амбициозна цел, макар извънредно комплицирания план по възобновяване й, съобщи Франс прес, цитирайки думите на министъра на културата госпожа Рима Абдул Малак по време на първото й посещаване на обекта.

Обещанието за повторното й отваряне през 2024 година беше дефинирано от френския държавен глава Еманюел Макрон във вечерта на грандиозния пожар, който опустоши емблематичната катедрала на 15 април 2019 година

" Всички ние сме изцяло уверени, че 2024 година ще бъде годината на довеждане докрай на по-голямата част от плана по възобновяване й. Във всеки случай тогава катедралата ще бъде отворена за поклонения и за обществеността ", сподели госпожа Абдул Малак. 

Миналата седмица военачалник Жан-Луи Жоржлен, който дава отговор за реставрацията, съобщи пред всекидневника " Фигаро ", че повторното отваряне до тази дата е " напрегната, строга и комплицирана цел ", без обаче да слага под въпрос първичния график.

" За момента нищо не ни разрешава да кажем, че задачата за 2024 година няма да бъде реализирана ", съобщи военачалник Жоржлен.

Строежът с общ бюджет от 850 милиона евро сега е във втората си фаза - на реорганизация, след първичен интервал на подсилване, който направи допустимо стабилизирането на този шедьовър на готическото изкуство.

Следва трети стадий на външна реорганизация на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което дава отговор кметството на Париж.

Пожарът в " Нотр Дам ", аргументите за който към момента не са открити сигурно, докара до сриване на покривната структура на катедралата, шпила, часовника и част от свода й, опустошени от пламъците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР