Повторно изригва конфликта между Азербайджан и Армения, които в продължение

...
Повторно изригва конфликта между Азербайджан и Армения, които в продължение
Коментари Харесай

Гореща точка: Нагорно-Карабах. Най-големите сблъсъци от 2016 г. насам

Повторно изригва спора сред Азербайджан и Армения, които в продължение на над 30 години спорят за територията Нагорно-Карабах. През последните няколко дни връзките сред двете страни са извънредно обтегнати. Двете страни оповестиха военно състояние, а ескалацията на напрежението продължава.
Причината - оповестява се за минимум 23-ма души, които са били убити в неделя. Информацията обаче е разнопосочна. И двете страни в спора оповестяват за починали цивилни и военнослужещи, както и за сериозна загуба на бойна техника. Министерството на защитата в Ереван разгласи, че сраженията са траяли и през нощта и разгласи загуби от азербайджанска страна.

Кратка последователност на събитията

През юли тази година 18 души бяха убити при конфликти на границата. Съобщава се за 16 бойци, а измежду жертвите има и майка и дете. Стотици са ранени.

Последва една от най-големите през последните години демонстрации в азербайджанската столица Баку, където популацията прикани за готовност на армията. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган поддържа Азербайджан и прикани останалите страни също да застанат зад Баку в “инвазията и жестокостта”. Русия пък вижда в Армения собствен съдружник.

Нагорно-Карабах е извънредно противоречива област. Тя се намира на територията на Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменци. Спорът за територията е още от 1988 година

Регионът се отделя през 1991 година Той обаче не е приет от интернационалната общественост като независима страна.

Конфликтът съществува от години, само че е замразен през 1994 година В последните няколко години има няколко епизода на принуждение. Напрежението от последното денонощие се смята за най-сериозното от 2016 година насам.

Международният отзив

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрази своята угриженост и прикани двете страни да спрат боевете.

Франция, която има голяма арменска общественост също насочи послания за разговор и неотложно преустановяване на огъня.

.

Иран, по чиито граници са ситуирани и двете страни изрази желанието да бъде медиатор в договарянията.

Американският президент Доналд Тръмп също разгласи, че ще търси способи, с цел да приключи насилието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР