Повторният анализ на данните, получени по-рано от орбиталния телескоп Кеплер“,

...
Повторният анализ на данните, получени по-рано от орбиталния телескоп Кеплер“,
Коментари Харесай

В Млечния път може да има милиони обитаеми планети – учените съобщиха къде трябва да бъдат търсени

Повторният разбор на данните, получени по-рано от орбиталния телескоп „ Кеплер “, сподели, че в нашата вселена може да има доста повече обитаеми планети, в сравнение с учените считаха до момента. Става въпрос за това, че до момента учените са фокусирали вниманието си най-вече върху звезди като Слънцето. Но множеството от звездите в Млечния път са червени джуджета. Те са по-малки по мярка и имат редица други разлики в съпоставяне със Слънцето. Но, както сподели скорошен разбор, планетите към тези звезди също имат удобни условия за живот, като това важи за почти една трета от тях. С други думи, в Млечния път би трябвало да има стотици милиони или даже милиарди планети, които са подобаващи за живот.

Какво съставляват звездите от вида червени джуджета

Червените джуджета, или М джуджетата, са много разнообразни от другите звезди. Те имат към една трета от масата на Слънцето, излъчват 10 000 пъти по-малко светлина от нашата звезда и са много студени. Но заради ниската скорост на термоядрените реакции те живеят доста по-дълго от другите звезди – до десетки трилиони години.

Друга забавна характерност на алените джуджета е тяхната висока интензивност. Звездните ветрове от сходни звезди са сравними по мощ с тези на Слънцето, макар разликата в размерите. А по време на мощни изригвания звездните ветрове от алените джуджета могат да убият живота на дадена планета. Проблемът обаче може да бъде решен от мощното магнитно поле на планетата, което би могло да защищити живота от радиацията.

Според учените заради дълголетието на алените джуджета капацитетът за съществуването на живот на екзопланетите към тях е доста огромен. Това значи, че в случай че може да се зароди първичен живот, той евентуално ще еволюира доста повече от живота на Земята, защото ще има повече време за това. Така че, да, теоретично извънземните биха могли да са по-развити от нас.

Защо до момента не е издирван извънземен живот наоколо до червени джуджета

Орбитите на планетите при алените джуджета не са кръгови, а овални и мощно удължени. Поради тази причина до момента учените считаха, че възможностите за разкриване на обитаема планета в система на алено джудже са доста дребни. В избрани моменти от орбитата си те са толкоз покрай звездата, че просто се „ изпържват “. Ако планетата се намира по-далеч от звездата, и в най-близката ѝ точка температурата към момента е допустима за живот, с нейното отдалечаване от звездата, всичко би замръзнало.

Освен това удължената орбита води до така наречен приливно нагряване, при което планетата се нагрява от вътрешната страна на открито вследствие на деформацията под въздействието на гравитацията. Когато топлината е прекомерно огромна, водата се изпарява, а с нея, несъмнено, и възможностите за живот, който не може да съществува без вода.

Но не всички учени бяха съгласни, че планетите към алените джуджета са толкоз несъответствуващи за пораждане на живот. Само че още преди десетина години някои от тях обявиха, че алените джуджета, в противен случай, са най-подходящото място за търсене на живот.

Възможно е да има живот на планетите наоколо до алените джуджета

За новия разбор учените са добавили информацията от спътника Gaia на Европейската галактическа организация в допълнение към към този момент известните данни. Това устройство мери дистанцията и придвижването на звездите. Благодарение на него учените са съумели да дефинират точните орбити на планетите, които обикалят към алените джуджета, и да схванат какъв брой издължени са те в реалност ( индикатор, наименуван ексцентрицитет на орбитите).

Преди това точно това бяха изчезналите данни, с цел да се разбере доколко изискванията на сходни планети са подобаващи за живот. Както се оказва, с помощта на по-прецизните измервания две трети от планетите към алените джуджета са толкоз червени, че възможностите им за живот са в действителност нулеви. Но в това време една трета от планетите се намират в Златната зона, което значи, че на тях може да има течна вода и условия, подобаващи за пораждане на живот. Авторите на проучването оповестяват за това в списание PNAS.

Освен това съгласно учените вероятността планетите да имат кръгова орбита в „ обитаемата зона “ се усилва, в случай че в прилежащата орбита има друга екзопланета. Самата Златна зона е доста по-близо до алените джуджета, в сравнение с до звезди като Слънцето, което не е изненадващо, защото те са по-малки и, както бе упоменато нагоре, излъчват по-малко топлинна сила.

Изследователите са уверени, че с помощта на новите данни вниманието на учените в търсенето на екзопланети в този момент ще се насочи към алените джуджета. Затова през идващото десетилетие може да има доста забавни открития.

Да прибавим, че учените оферират да се търси извънземен живот и благодарение на галактическия прахуляк. Под галактически прахуляк би трябвало да се схващат частици с размер към 1 микрометър (една хилядна от милиметъра). Такъв прахуляк може да се образува и да бъде изхвърлен в космоса вследствие на конфликт на други планети с метеорити. Ако планетата е била евентуално обитаема, тогава признаци на живот, т.е. бактерии, могат да бъдат изхвърлени в космоса дружно с праха.

Според професор Томонори Тотани от университета в Токио животът може да се открие на зърна с размер тъкмо 1 микрометър. По-големият прахуляк, съгласно него, пада назад на планетата след конфликт с метеорит или се озовава в непрекъснати орбити към планетата или звездата. Зрънцата, които са прекомерно дребни, може да са в действителност прекомерно дребни, с цел да приютят извънземни бактерии. Зърната с диаметър 1 микрометър, въпреки това, могат да изминат огромни дистанции и са способни да пренесат примитивни микроскопични форми на живот.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР