Повторен и задълбочен ДНК количествен тест- анализ на Сдружението за

...
Повторен и задълбочен ДНК количествен тест- анализ на Сдружението за
Коментари Харесай

Стряскащо: Само един от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

Повторен и изчерпателен ДНК количествен тест- разбор на Сдружението за налична и качествена храна в международна лаборатория е удостоверил ниското качество и заблуждаващо наличие

Само един от 10 вида  най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, демонстрират проби на Сдружението за налична и качествена храна.

Същото проучване, направено в акредитирана интернационална лаборатория, открива фрапиращ даже екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е провокирало нуждата тестванията да бъдат повторени и потретвани, подчертават от Сдружението.

За първи път български клиент поръчва този вид с изключение на количествен и първокласен разбор от вида проучвания qDNA - неинвазивни и мощно чувствителни с опция за разкриване на доста ниски равнища на наличие на типове от една проба.

Останалите, с изключение на овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и на практика са примес, а са оповестени за овче сирене.

Тестовете са поръчани и финансирани от „ Сдружение за налична и качествена храна “ като част от дългогодишната стратегия за цивилен надзор върху питателните артикули и разгласяване на информация за тях, чиято повсеместност се възпира от настоящото законодателство и неналичието на съответни дейности от българските институции против рецидивисти в бранша от едни и същи производители.

„ Тази, за жалост, явно необятно публикувана процедура измежду българските производители на сирена, освен ощетява потребителите, които заплащат по-високата цена. Тя е рискова, защото вкарва в подвеждане хора, които купуват„ овче сирене “ по здравословни аргументи, а не само поради вкусовите качества на продукта “, сподели Андрей Велчев, Председател на управителния съвет на „ Сдружението за налична и качествена храна “.

„ Констатираното нарушаване е нарушаване и на правилата на конкуренцията, тъй като към сегашния миг 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва. Така тези другояче реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват непозволено от потреблението на артикули с по-ниска себестойност и по този начин получават конкурентно преимущество пред правилните български производители “, добави Андрей Велчев.

Част от решението на казуса, съгласно Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който непринудено да се съблюдава. Но страната би трябвало, в лицето на БАБХ и КЗП, да изиграе своята решаваща роля за надзор и наказания на неточните производители.

„ Сдружението за налична и качествена храна “ напомня, че съществуването на първични материали и съставки, които не са категорично упоменати в етикетите на крайния артикул, е неразрешено.

„ Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват обществено имената на компании, нарушаващи наредбите за производство на качествени храни “ сподели Андрей Велчев. „ Недопустимо е страната да толерира производители, които мамят клиентите, натрупат непозволени облаги и заплашват здравето на хората “.

Ако и този път резултатите не доведат до нужните ограничения за отбрана на потребителите, следва да проведем нарочна конференция с която да оповестим идващите ни стъпки целящи оптимално необятна опция за осведомен избор на българското общество при покупка на некачествени хранителни артикули продавани в комерсиалната верига, добави Велчев.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР