Повредата в Преображенската катедрала в Одеса е на съвестта на

...
Повредата в Преображенската катедрала в Одеса е на съвестта на
Коментари Харесай

Москва обвини Киев и ЮНЕСКО за ударената катедрала в Одеса

Повредата в Преображенската катедрала в Одеса е на съвестта на Киев. Това съобщи в неделя формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Първо, по-късно, което режимът в Киев направи с десетки православни църкви, с Киево-Печорската лавра, реликви, монументи и мемориали, той няма право да моли към законността, написа тя в канала Telegram, към този момент доказано и от Министерството на защитата. Второ, секретариатът на ЮНЕСКО заема предубедена позиция във връзка с обстановката в Украйна ", означи Захарова.

Освен това дипломатът означи, че " представителите на бюрокрацията на тази организация (ЮНЕСКО) отхвърлят да виждат беззаконието, което се случва в Украйна от доста години " . " Освен това, когато бандата подреди паметникът на Екатерина II Велика да бъде свален от пиедестала и отвеян някъде, ЮНЕСКО още веднъж замълча и незабавно по-късно реши да стартира " културна отбрана " на историческия център на Одеса, който не може да се назова исторически след демонтирането на скулптурата на създателя на града ", добави Захарова.
 Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е погубен, а други 18 - ранени Обновена
Руски обстрел по Одеса. Най-малко 1 е погубен, а други 18 - ранени

Ударена е катедрала от XVIII в.

Припомняме, че един граждански почина, а други 18 души бяха ранени вследствие на обстрел от съветските войски в Одеса, заяви рано тази заран началникът на регионалната военна администрация Олег Кипер.

Киев, без да посочи детайлности, писа, че има нанесени вреди на гражданската инфраструктура, жилищни здания и религиозна институция в града.

Очевидно религиозната институция, за която е писал, е катедралата " Преображение Господне ". Видеозапис на пожара в постройката на катедралата е оповестен от локалните канали на Telegram.

Катедралата, която принадлежи на Украинската православна черква (Московска патриаршия), се намира в историческия център на Одеса и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Тя е построена през XVIII в., само че е разрушена по време на руското комунистическо ръководство . Катедралата е възобновена след разпадането на Съветския съюз и е осветена персонално от главата на Руската православна черква, патриарх Кирил.

Руското министерство на обраната, отхвърли обвиняванията и заяиви че " Църквата е ударена от неспособно изстреляна украинска ракета за Противовъздушна отбрана ".
 В Киевско-Печорската лавра се организира работа на новата украинска черква
В Киевско-Печорската лавра се организира работа на новата украинска черква

Там трябвало " да се носи молитва на украински за Украйна "

В Одеса след съветски обстрел са станали серия от детонации, оповестяват украинските управляващи и медии. Ръководителят на регионалната военна администрация Олег Кипер прикани жителите да останат в укритията, да не снимат работата на системите за противовъздушна защита и да не популяризират фотоси и видеоклипове в обществените мрежи .

От вторник Одеса е подложена на непрестанен съветски обстрел.

УПЦ, най-голямата православна черква в Украйна, до неотдавна беше самоуправляваща се черква в границите на Руската православна черква (РПЦ). Киево-Печорската лавра е считана за духовният център на УПЦ. В нея се обитават огромен манастир, духовна академия, както и синодалните управителни органи на църквата.

След началото на пълномащабна война на Русия против Украйна през февруари предходната година, УПЦ, само че за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна черква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей, (ПЦУ) която се отдели от Украинската православна черква, тогава част от Руската православна черква. Това провокира сред Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

През януари украинското държавно управление внесе в Народното събрание проектозакон, в който се приказва за " невъзможността за активността в Украйна на религиозни организации, чийто управнически център се намира отвън Украйна в страна, извършваща въоръжена експанзия против Украйна ".

В началото на март формалният притежател на комплекса, държавната институция Национален резерват " Киево-Печорска лавра ", разгласи прекратяването на контракта за наем и предложи на УПЦ да напусне лаврата преди края на месеца. и счита решението за преустановяване на контракта за наем за нелегално.

На 1 април Шевченковският областен съд на Киев. По-рано Службата за сигурност на Украйна претърси къщата на митрополита и му връчи известие за съмнение за подбудителство на междурелигиозна ненавист и оправдаване на съветската експанзия против Украйна.

Самият той отхвърля тези съмнения. Павел е отпред на манастира близо 30 години, от 1994 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР